sneeuwgoot

ZES SNEEUWSCHOENTOCHTEN NAAR HOCHSCHWARZWALD, 5 t/m 12 februari 2023

 

Algemeen

De combinatieweek van sneeuwschoen en back country langlauf met Henk Filippo was vorig jaar zó geslaagd dat we ook deze graag nog eens aanbieden. Het is daar relatief hoog want we lopen boven de 1.000 meter en dus redelijk sneeuwzeker. We gaan naar Wieden, zo'n 50 km. boven Basel. Het Hochschwarzwald biedt veel afwisseling van het landschap, met bossen en velden. En de afwisseling wordt nog groter doordat we ons verblijf in het hotel afwisselen met een avontuurlijke trektocht naar de Krunkelbachhütte. Hochschwarzwald, een van de sneeuwzekerste Duitse langlaufgebieden, is op 650 km rijden van Nederland. De dagafstanden zijn maximaal 15 km en we kunnen die altijd naar weer en zin van de deelnemers aanpassen. Onderweg komen we iedere dag wel een gezellige Gaststube, Almwirtschaft of Berghütte tegen voor een koffie- of lunchstop.

Inschrijven: zie https://www.henkfilippo.nl/zwartewoud.html Prijs:  €875,-.

Aantal deelnemers: tussen de 8 en 14.

Vereiste ervaring en conditie: je hoeft geen ervaring te hebben met sneeuwschoenlopen, een goede conditie is wel vereist.

Paklijst: op deze website vind je de paklijst onder de tab Contact.

Accomodatie

Tijdens deze reis overnachten we in Wieden in een goed klein hotel, op 2-persoons kamers. Het is rustig gelegen, heeft een heerlijke keuken, een kleine sauna en een uitgebreid ontbijtbuffet.  De andere accommodatie, de Krunkelbachhütte is eenvoudig en heeft het karakter van een berghut; in deze berghut overnachten we op 4-persoons kamers met douche en toilet op de gang. Tegen bij betaling en indien nog beschikbaar zijn er (twee in totaal) 2-persoonskamers.

Programma

Het programma kunt u ook op de website van Henk Filippo kunt lezen. Daarop staan de lengte van de tochten apart aangegeven: sneeuwschoenen (SN) en langlaufski's (LL).

Dag 1 (zaterdag 8 februari)

Heenreis op eigen gelegenheid (per auto/trein), overnachting hotel in Wieden.

 Dag 2  zondag – Hornle, ca.10 km

We maken een niet al te lange tocht naar de uitzichtberg Hornle (1200 m), zodat we kunnen  wennen aan de sneeuwschoenen.

Dag 3 – maandag – Wieden – Knopflesbrunnen, ca. 15 km

Mooie tocht over de hooggelegen velden en bossen vanuit Wieden. Doel is het op een uitzichtberg gelegen almhutje Knopflesbrunnen. Via een andere route dalen we af naar Wieden.

Dag 4 – dinsdag – Wieden – Bernau, ca. 10 km

We nemen met tandenborstel en extra kleding in de rugzak ’s ochtends de bus naar Todtnau. Van daaruit klimmen de bospaden omhoog naar de uitkijktoren op de Hasenhorn. Via een prachtige route over de alpenweiden van Gisiboden, lopen we in de stilte van de Grafenmatt naar de prachtig gelegen Krunkelbachhütte, waar we overnachten.

Dag 5 woensdag – Krunkelbachhütte - Bernau – Krunkelbachhütte, ca. 10 km

Vandaag maken we een dagtocht vanuit de Krunkelbachhütte over de bergkammen rond het Bernautal. ’s Middags pauzeren we in Bernau Dorf met authentieke Schwarzwald boerderijen. Overnachting Krunkelbachhütte.

Dag 6 – donderdag – Feldberg – Stubenwase – Notschrei – Wieden, ca. 15 km

Een super etappe! Langs de Herzogenhorn lopen we omlaag naar de voet van de Feldberg en klimmen dan gemakkelijk omhoog naar de top van deze hoogste berg van het Zwarte Woud (1493 m), dan volgt een schitterend stuk over de ‘Fernskiwanderweg’ over de Toter Mann (1298 m). We kunnen bij gunstige condities van sneeuw en mens de tocht uitbreiden naar de Stübenwasen (1386 m) en naar Notschrei. Dan wordt de tocht wel langer. Het laatste stuk naar keuze met de bus of verder naar Wieden.

Dag 7 – vrijdag – Wieden – Belchen – Wieden, ca. 10 km

We beklimmen als afsluitingstour de derde hoge berg van het Zwarte Woud, de Belchen (1413m) en genieten nog een keer van een geweldig uitzicht.

Dag 8 - zaterdag (15 februari) - Na het ontbijt zeggen we elkaar na deze heerlijke week goedendag en reist iedereen op zijn/haar eigen manier terug.