sneeuwgoot

GAAT BIJNA DOOR! ZES SNEEUWSCHOEN DAGTOCHTEN WALLIS, 19 t/m 25 februari 2023

PRttigau2 1

Algemeen

De twee dalen in Zuid-Wallis, die we komende winter gaan verkennen, zijn bij mij favoriet in de zomer: Val d'Hérens en Val d'Anniviers. Het gebied biedt schitterende uitzichten op bergreuzen zoals de Pigne Arolla (3773m.) en nog mooier, de 4300 meter hoge Dent Blanche. We worden verwelkomd door de voor deze streek kenmerkende houten huizen, de geur van houtvuur, de statige Arolla-dennen. Er zijn legio mogelijkheden om te sneeuwschoenwandelen en alles is in te korten of uit te breiden, al naar gelang de behoefte. De dagtochten variëren van 4 tot 6 uur, waarbij we afhankelijk van het weer, regelmatig pauzeren.

Prijs: €1.125,- voor begeleiding, 6 overnachtingen half pension in hotel, met lunchpakket en lawinemateriaal. Niet inbegrepen zijn de heen- en terugreis, eigen consumpties, lokaal vervoer en sneeuwschoenen.

Aantal deelnemers: tussen de 3 en 8 personen.

Inschrijven:  vóór 1 januari 2023 op http://www.bergwandelen-bloemers.nl/contact

Vereiste ervaring en conditie: je hoeft geen ervaring te hebben met sneeuwschoenlopen, een goede conditie is wel vereist.

Paklijst: op deze website vind je de paklijst onder de tab Contact.

Accommodatie

We eten en slapen de eerste 4 nachten, in het sfeervolle en meer dan 100 jaar oude Pension du Lac Bleu, gelegen in het gehucht La Gouille. Dat ligt in een zijdal: Val d'Arolla. We hebben daar 2-persoonskamers, met w.c. en douche op de gang. Tegen bijbetaling is een 1-persoonskamer mogelijk, mits nog beschikbaar. De volgende 2 nachten eten en slapen we in het informele dorpshotel Au manoir in Vissoie, gelegen in het meer oostelijke Val d'Anniviers.

Transport

De dalen zijn, behalve met de auto (sneeuwkettingen meenemen voor de zekerheid!), ook uitstekend met trein en bus te bereiken. De postbus voorziet, ook in de winter en met sneeuw, in een goed functionerend lokaal vervoer. De afstand naar het beginpunt over de autoweg is vanaf Utrecht 960 km. Frederike bevordert dat er gepoold wordt met auto’s. Auto's zijn ter plaatse wel handig, omdat we wat minder met de bustijden rekening hoeven te houden.

Programma

Hieronder staan de meest aannemelijke tochten beschreven. Uiteraard kan het programma altijd aangepast worden aan allerlei omstandigheden, zoals het weer en wensen. Andere wandelmogelijkheden zijn ook voorhanden en kunnen besproken worden.

Dag 1. Aankomst La Gouille (1944 m.)

We komen aan uiterlijk 18.00u. in het pension. Tijdens het eten maken we kennis met elkaar en pakken onze dagrugzak voor de volgende dag.

 Dag 2. Arolla (2006 m.)

Direct vanuit ons pension gaan we een inlooprondje maken naar het  zo’n 200 meter hoger gelegen Lac Bleu. We kunnen daar goed met onze lawinepieps oefenen. Na dit rondje van zo’n 2 uur pauzeren we in ons pension met een warm drankje. Dan stappen we voor 5 minuten rijden in de auto en maken een prachtige tweede rondtocht langs het dorpje Arolla. 

Lus vanaf La Gouille: duur 1,5 u., stijgen en dalen: 280m., lengte 3 km.

Lus vanaf Arolla: duur 3,5 u., stijgen en dalen 180m., lengte 7 km.

Dag 3. Le Tsaté (2164 m.)

Bij het dorpje Les Haudères (1452 m.) kunnen we vanaf het dorpje direct twee prachtige lussen maken, o.a. naar Le Tsaté. We rijden daar in een klein kwartiertje heen. We hebben een fenomenaal uitzicht op de Dent Blanche van 4.350 meter hoog!

Elke lus duur: 2 u., elke lus stijgen en dalen: 300m., lengte 4,5 km.

Dag 4. Boven Leteygeon (1945 m.)

We pakken onze bagage, want we verhuizen aan het eind van de dag naar een nieuwe locatie. We rijden een halfuur naar het gehuchtje Leteygeon (1559 m.) in het andere zijdal van Hérémence. Daar kunnen we vanaf hetzelfde punt twee lussen lopen en zo kunnen we ons de hele dag prima vermaken. Wel stappen we nog voor etenstijd in de auto om in een uurtje naar het belendende dag Val d’Anniviers te verhuizen.

Lus vanaf Leteygeon: duur 3,5 uur, stijgen en dalen 300m. lengte 7,5 km.

Lus naar Pralon:  duur 2,5 u. stijgen en dalen 100m., lengte 4 km.

Dag 5. Weisshornhotel (2245 m.)

Met de bus naar St. Luc en via de (gesloten) gîte Prilluit lopen we richting qua uitzicht fantastisch gelegen statige hotel Weisshorn. De koffie en Apfelstrudel smaken daar vanwege de ambiance binnen en buiten werkelijk verrukkelijk. Er zijn diverse afdaalmogelijkheden. Bij helder weer zien we diverse drieduizenders en misschien wel de Matterhorn!

Duur: 5 u., stijgen en dalen 700 m., lengte 12 km.

Dag 6. Cabane Illhorn (2146 m.)

Deze dag kunnen we net zo lang en kort maken als we willen, want hij loopt in een acht. Eerst pakken we onze bagage in en checken uit het hotel. Eerst nemen we de gratis skibus een kwartiertje naar het dorpje Chandolin (1920m). De eerste lus gaat via gehuchtje Pramarin naar de Cabane Illhorn. Kopje koffie is mogelijk en een schitterend uitzicht eveneens! Dan de tweede lus naar Tignousa (2186m) en eventueel door naar de Bella Tolahut op 2.345m. Bij het historische dorpje St.Luc (1625m) nemen we de bus weer terug. Dan drinken we ergens onze afscheidsdronk en wensen elkaar een goede (huis) rit!

Lus Illhorn duur: 1,5 u., stijgen en dalen 200 m., lengte 4,5 km.

Lus Tignousa duur: 1 uur, stijgen en dalen 260 m.,  lengte 5 km.