Frederike Bloemers
  • Bergwandelen met Frederike Bloemers

Bergen en ik

Bergen doen iets met mensen en zeker met mij. Ik krijg er nooit genoeg van, ze geven me energie, relativeringsvermogen en dwingen mijn respect voor de natuur af. In 2015 heb ik er dan ook voor gekozen om mijn juridisch advieswerk in te wisselen voor een professioneel bergwandelbureau. In dat jaar ben ik met de opleiding tot wandelgids gestart. Vervolgens heb ik als aspirant vier meerdaagse tochten georganiseerd en geleid. Ze waren, mede dankzij het haast altijd goede weer en de gezellige deelnemers, zeer succesvol. Voor mij was dat de vuurproef en vanaf toen wist ik zeker dat ik het aandurfde om door te zetten.

Mijn ervaring in de bergen

Sinds mijn jeugd loop ik door de bergen en heb ik vele toppen beklommen. De Alpen, het Andesgebergte, Groenland en de Himalaya heb ik bezocht, de laatste onder andere met een expeditie van alleen Nederlandse vrouwen. Enkele hoogtepunten: in 1982 werd ik de zogenaamde hoogste vrouw van Nederland en in 1988 beklom ik met de 1e Nederlandse vrouwenexpeditie een ruim 7.200 meter hoge Himalayaberg, de Chamlang. Mijn 50e verjaardag vierde ik op de flanken van de 8.000 meter hoge Cho Oyu. Deze stoerheid slijt en wordt vervangen door genieten van het wandelen. Groepen leiden zonder touwen, pickels en stijgijzers vergt een andere stoerheid.

Steeds meer raak ik ervan overtuigd dat vooral jonge vrouwen door gezamenlijk te gaan klimmen groeien in hun zelfstandigheid en kracht en daardoor in hun zelfvertrouwen. En vooral dat laatste werkt mijns inziens door in hun functioneren in de dagelijkse maatschappij. Ik heb daarom met enkele klimmende vrouwen in de jaren negentig het vrouwenklimnetwerk Cima Immink opgericht. Samen met de Koninklijke Nederlandse Bergsport Vereniging hebben we bewerkstelligd dat in 2015 en 2016 voor het eerst alpiene bergsportcursussen voor alleen vrouwen hebben plaatsgevonden. De deelneemsters zijn daar enorm positief en enthousiast over. Om vrouwen te stimuleren onafhankelijk, maar wel verantwoord, de bergen in te gaan heb ik in de zomer van 2017 voor alleen vrouwen een tocht geleid: de Tour des Dents du Midi.

 

Opleiding                                                                                                                                      

Mijn opleiding tot "Accompagnatrice en Montagne" (AM) heb ik in het Zwitserse Wallis gevolgd en ik kan mij sinds 24 juni 2017 gediplomeerd AM noemen. In 2017 zet ik de opleiding voort. Vaardigheden als veilig begeleiden, oriëntatie, EHBO, vertellen over flora en fauna zijn grondig onderwezen. Ook weerkunde, touw- en reddingstechniek, cultuur en geologie zijn in deze opleiding essentieel. Om ervaring op te doen moest ik enkele groepstochten leiden. Dat heb ik gedaan in de Duitse Harz, in de Franse Jura (op sneeuwschoenen), de Belgische Ardennen en op het zogenaamde Balkon van de Mont Blanc. In de Haute Savoie heb ik zowel in het voorjaar 2016 als in de winter 2017 een week stage gelopen bij een internationaal gediplomeerde wandelgids (Union of the International Mountain Leaders Association).

De opleiding werd in de Franse taal gegeven, dus ik beheers inmiddels aardig mijn Frans! Ik ben lid van en verzekerd via de overkoepelende Zwitserse vereniging Association Suisse d’Accompagnateur en Montagne (ASAM), zie logo hieronder, in duits- (SWL) en italiaanse (AESI) versie.

 

 

asam