Winterwandeltochten
  • Bergwandelen met Frederike Bloemers

      

Overzicht

Deze wandelweek wordt er bij uitstek een van bewegen, observeren en genieten! Hij vindt plaats in het nagenoeg verstilde Val d’Anniviers, aan de zuidkant van het Zwitserse kanton Wallis. Kleine dorpjes, vriendelijk ogende laagbouw, en twee verschillende verblijfplaatsen! Beide hotels munten uit in knusse Walliser sfeer en gastvrijheid. Van daaruit maken we 5 dagtochten, van gemiddeld 4 uur per dag (excl. de pauzes) met maximaal 400 meter hoogteverschil. We blijven buiten de lawinegevaarlijke gebieden. Steeds hebben we met helder weer een schitterend uitzicht over het hoofddal en alle omringende bergreuzen van vaak boven de 4.000 meter! We lopen en verblijven boven de 1.500 meter, dus de sneeuwzekerheid is groot te noemen.

Vereiste ervaring en conditie: je hoeft geen ervaring te hebben met bergwandelen, of met sneeuwschoenlopen. Het is net als gewoon lopen, het gaat alleen langzamer. Je klemt ze onder je bergschoenen. Stokken zijn wel nodig. Je conditie moet wel redelijk zijn, d.w.z. dat je kunt wandelen met een dagrugzakje 3 - 5 uur per dag (excl. pauzes).

Prijs: €770,- incl. BTW, begeleiding, 5 overnachtingen half pension met lunchpakket. Niet inbegrepen zijn de heen- en terugreis, drankjes, huur sneeuwschoenen met stokken en eventueel lokaal vervoer. Neem dus wat Zwitserse francs mee! Kabelbaantjes kosten ca. CHF 35,- (is ruim €30,-). Huur lawineset is verplicht: €50,-.

Aantal deelnemers: tussen 4 en 8 personen.

Inschrijven: last minute vóór 20 februari 2019 door te klikken op http://www.bergwandelen-bloemers.nl/contact

Transport

De afstand over de autoweg is vanaf Utrecht 980 km. Ook voorziet de gratis (!) skibus in een goed functionerend lokaal vervoer. Frederike bevordert dat er gepooled wordt met auto's (sneeuwkettingen mee voor de zekerheid!). Zij kan, indien nodig, met haar auto rijden en passagiers meenemen. Het dal is ook uitstekend met trein en bus te bereiken, zie https://www.sbb.ch/de/fahrplan.html.

Accommodatie

We slapen de eerste 3 nachten in het statige hotel Au Manoir: (http://www.aumanoirdanniviers.ch) in het plaatsje Vissoie, op 1.200 meter. Je slaapt in 2-persoonskamers, met badkamer, salon TV, Wifi, minibar et balkon. Een 1-persoonskamer kost CHF 25,- per nacht extra. De volgende 2 nachten brengen we door in het prachtige, helemaal houten, hotel Le Trift, diep in het Val de Zinal (www.letriftzinal.com). Daar slaap je in een 1-persoonskamer (met douche en w.c. op de gang).

Materiaal

Een paklijst voor benodigde kleding en materiaal zie je eveneens onder de tab Programma. Een lawineset is verplicht (is voor je gereserveerd).

Je kunt sneeuwschoenen kopen (tussen de €130,- en €300,-), lenen of huren. Huren kan in Nederland (bij www.Base-camp.nl schoenen €6,- per dag en stokken €3,- per dag). Wij hebben al enkele voor je gereserveerd.

Programma

We verzamelen op zondagavond 3 maart uiterlijk om 17.30u. Na het gezamenlijke diner bespreken we het programma en pakken de rugzak voor de eerste tocht. Het programma kan aan weersomstandigheden aangepast worden, vooral wanneer sprake is van lawinegevaar. De hieronder aangegeven duur van de dagtochten is altijd exclusief de pauzes.

Dag 1 Illhorn

Om aan de sneeuwschoenen te wennen en wat in te lopen, beginnen we met een rustige route. Die kunnen we net zo lang en kort maken als we willen, want hij loopt in een acht. We nemen de gratis skibus en stappen uit bij het op 1.920m. hoog gelegen plaatsje Chandolin. Gaande over de sneeuwhellingen, waarbij we af en toe een skipiste kruisen, lopen we naar de Illhorn hut. Een kop koffie of hete chocola zal smaken! Bij de tweede lus lopen we eerst door bebost gebied en kunnen we zelfs naar de Bella Tolahut op 2.345m. stijgen, voor weer een welverdiende pauze.

Hoogteverschil: max. 400 m. stijgen en dalen

Lengte: max. 7 km.

Duur: max. 4 uur

Dag 2 Hotel Weisshorn

Weer zitten we even in de skibus, naar St. Luc (1.600m.). We stijgen in drie uur geleidelijk richting het hotel Weisshorn (2.245m.). Daar kunnen we onszelf verwennen met een warm drankje. Het is een prachtig pad, eerst door het bos, langs een watergang (in het Frans: bisse), daarna buigen we af omhoog, de kale helling op. De terugweg kunnen we kiezen wanneer we willen. Er zijn diverse afdaalmogelijkheden. Bij helder weer kunnen we de Matterhorn zien!

Hoogteverschil: 645 m

Lengte: 12,5 km.

Duur 4 uur      

Dag 3 Tsougdires/Sorebois

Halverwege de week, we doen het wat rustig aan vandaag. We verhuizen dieper het dal in, naar een nieuw gebied en een nieuw hotel. Na het ontbijt in hotel Au Manoir rijden we met onze bagage naar het kleine dorpje Zinal (1.780m). We blijven we in de omgeving van ons hotel. Vandaar uit maken we in het Val de Zinal een rondtochtje van 4 km., en kunnen vervolgens met de gondellift naar Sorebois (2.825m) gaan. Daar zijn vele skipistes, maar het uitzicht op witte pieken als de Dent Blanche, Obergabelhorn, Zinalrothorn, maakt veel goed! We maken ook daar een wandeling van 4 km.

Hoogteverschil: nauwelijks

Lengte: 2 maal 4 km.

Duur: 2 maal max. 2 uur

Dag 4 Mottec

Met de skibus rijden we in 10 minuten naar het origineel gehouden wintersportdorpje Grimentz. Vandaar maken we een lange en prachtige tocht terug het Val de Zinal in. Eerst gaat het door bebost gebied oostwaarts en dan buigen we af naar het zuiden. We traverseren over de hellingen van de Corne de Sorebois (bijna 3.000m.). Bij het keerpunt Mottec komen we weer in de openheid. We lopen naar het historische dorpje Ayer (1.475m). Van daaruit maken we, eventueel nog met een extra lusje, onze rondtocht van vandaag langs Les Morasses in Grimentz weer af.

Hoogteverschil: 300 m. stijgen weer dalen

Lengte: 9,5 km.

Duur: 4,5 uur

Dag 5 Le Partsé

Onze laatste dag! We rijden naar Grimentz (1.553m.). We gaan nu noordwaarts lopen, langs een vlakke weg, naar de schuren Les Bouesses (1.66m).Vandaar kunnen we naar het dorpje St. Jean afdalen, waar Frederike haar 3-jaar durende opleiding heeft gevolgd. Mooier wordt het om, als de sneeuwcondities het toelaten, via enkele schuurtjes (Partsé, 1.660m) door naar het dorpje Vercorin te lopen. We nemen daar de bus terug naar Grimentz. Daar drinken we misschien nog wat voordat we elkaar na een heerlijk sportieve week gedag zeggen!

Hoogteverschil: 80 m stijgen, 320 m dalen

Lengte:13,5 km.

Duur: 3,5 uur