Winterwandeltochten
  • Bergwandelen met Frederike Bloemers

 

               

Overzicht

De Jura is een langgerekt kalkmassief tot 1.700 meter, ten westen van het Meer van Genève, met zeer Alpiene eigenschappen! Het gebied is 350 km. lang en max. 80 km. breed. Bij Genève gaat de Juraboog abrupt omhoog met een hoogteverschil van bijna 1000 m. Er is altijd een kans dat er niet genoeg sneeuw ligt voor sneeuwschoenlopen. In dat geval maken we dezelfde wandelingen, maar dan te voet. Wandelen op gewone schoenen gaat sneller, dus we kunnen dan de tochten iets verlengen! De meeste wandelingen zullen trouwens in het Zwitserse deel van de Jura zijn.

Vereiste ervaring en conditie: je hoeft geen ervaring te hebben met bergwandelen, of met sneeuwschoenlopen. Het is net als gewoon lopen, het gaat alleen langzamer. Je klemt ze onder je bergschoenen. Stokken zijn wel nodig. Je conditie moet wel redelijk zijn, d.w.z. dat je kunt wandelen met een dagrugzakje 3 - 5 uur per dag (excl. pauzes).

Prijs: €595,- incl. BTW, begeleiding, 5 overnachtingen half pension met lunchpakket. Niet inbegrepen zijn de heen- en terugreis, drankjes, huur sneeuwschoenen met stokken en eventueel lokaal vervoer.

Aantal deelnemers: tussen 4 en 8 personen.

Inschrijven: vóór 15 januari 2019 op http://www.bergwandelen-bloemers.nl/contact

Transport

Iedereen zal in principe met een auto naar de Jura moeten komen, openbaar vervoer is daar schaars. Vanaf Utrecht is het 826km. Frederike bevordert dat er gepoold wordt met auto's (sneeuwkettingen mee voor de zekerheid!). Zij kan, indien nodig, met haar auto rijden en passagiers meenemen. Het wordt een afwisselende vijfdaagse, waarin we regelmatig een stukje moeten rijden om bij het startpunt te komen.

Accommodatie

We slapen de eerste 2 nachten in het gezellige hotel Grand Gît, in het dorpje Chaux-Neuve (ca. 1.000m.) https://www.aubergedugrandgit.com/ We hebben 2- persoonskamers. Voor een 1-persoonskamer, indien voorhanden, moet je €15,- per nacht bijbetalen. De andere 3 nachten brengen we door in de heerlijke gîte La Grenotte, met open haard en informele sfeer. Het ligt vlakbij het dorpje Prémanon. www.Lagrenotte.com Daar zijn 2- en 3-persoonskamers gereserveerd, voor de beschikbaarheid en prijs van een 1-persoonskamer moet nader geïnformeerd worden.

Materiaal

Een paklijst voor benodigde kleding en materiaal staat op de website, eveneens onder de tab Programma.

Je kunt sneeuwschoenen kopen (tussen de €130,- en €300,-), lenen of huren. Huren kan in Nederland (bij www.Base-camp.nl schoenen €6,- per dag en stokken €3,- per dag). Wij hebben al enkele voor je gereserveerd.

Programma

We verzamelen op zondagavond 3 maart uiterlijk om 17.30u. in ons hotel Grand Gît, het plaatsje Chaux-Neuve. Na het gezamenlijke diner bespreken we het programma en pakken de rugzak voor de eerste tocht. Het programma kan aan weersomstandigheden aangepast worden, vooral wanneer sprake is van lawinegevaar. De hieronder aangegeven indicatieve duur van de dagtochten is altijd exclusief de pauzes.

Dag 1 Rondje gîtes

Als eerste dag gaan we de directe, Franse omgeving van ons hotel te verkennen. Het wordt een soort kroegentocht, grotendeels door bebost gebied. We lopen eerst langs de aardige Gîte Pré d’Haut (1.274m.), vragen daar een kop koffie. Dan lopen we oostwaarts door (1.120m.) naar de hut Pré Poncet. Je moet in zo’n bos altijd naar de beste paadjes zoeken, er zijn altijd veel mogelijkheden en overal is het mooi!

Hoogteverschil: 200 m. stijgen en dalen.

Lengte: 12 km.

Duur: 3,5 uur

Dag 2 Dent de Vaulion (1.482m.)

We pakken onze spullen en rijden met onze bagage in de auto naar het treinstation van Vallorbe (749m.). We maken een mooie tocht vlak over de grens in Zwitserland, te beginnen met een groot stuk bos en op het laatst de top van de Dent de Vaulion. Het is een schitterende rotspunt die zeer markant in het landschap uitsteekt. Daar strekt zich een fantastisch uitzicht over de Mont Tendre, het Lac de Joux aan onze voeten en verder weg de Alpen voor ons uit.. We lopen in 2 uur terug aan de westkant naar Vallorbe terug. De dapperen onder ons kunnen een duik in het Lac de Joux nemen! Daarna rijden we door naar de volgende logeerplaats, de gîte La Grenotte (1.115m.), waar we met open armen en een goed glas ontvangen worden.

Hoogteverschil: 780m. stijgen en dalen

Lengte: 12 km

Duur: 5 uur

Dag 3 La Dôle (1.772m)

We beginnen met een fraaie, klassieke tocht. Na de Mont Tendre is dit de hoogste top van de Zwitserse Jura. We rijden over de Zwitserse grens via de Col de la Givrine (1.228m.) tot we parkeren vlak voor het dorpje St. Cerque (1.162m.): 14,1 km. in 17 min. We lopen grotendeels in een achtvorm, alleen het beginstuk van het pad is hetzelfde. We schuren eerst aan de top vlak naast La Dôle, La Barillette (1.528m.). Na 2 uur lopen staan we op de top. Daar staat een groot rond meteorologisch station èn met wat geluk zien we er gemzen lopen! Je kunt wat skieërs zien, want vanaf de andere, de noord-west-kant van La Dôle zijn skiliften. De zuid-oostkant is stiller en ruiger en zo benaderen we de berg ook. Wat eten en genieten van het uitzicht en 1,5 uur lopen we terug naar de auto.

Hoogteverschil: 500 m.

Lengte: 8 km.

Duur: 3,5 uur

Dag 4 Colomby de Gex (1.688m.)

Deze dag blijven we in Frankrijk en rijden met de auto naar het hoogste gebied van de Jura. We omzeilen de skipistes, maar zullen wel eens een skiër zien. We rijden naar de Col de la Faucille (1.320 m.): 20,4 km. in 22 min. We stijgen 500m en lopen (met kleine zgn. tegenstijging, d.w.z. je daalt eerst, van 100 m.) in 2,5 uur en ca. 6 km.de naar boven naar de Colomby de Gex. We gaan dezelfde weg in zo’n 2 uur weer terug.

Hoogteverschil:500m. stijgen en dalen

Lengte: 12 km.

Duur: 5,5 uur

Dag 5 Mont Tendre (1.678m.)

Op onze laatste dag wandelen we een echte klassieker, want deze berg mag je niet missen! Niet de hoogste berg van de Jura (die ligt in Frankrijk en is 39 meter hoger). We pakken onze spullen en zetten een auto bij het dorpje Le Sentier, de andere auto laten we bij het plaatsje Aron/Les Bijoux achter. Na deze auto-wissel-truc starten we samen bij Le Sentier. We stijgen we in een prachtige weidse omgeving naar de top van de Mont Tendre en genieten bij helder weer van hetprachtige uitzicht over het Mont Blancmassief. De afdaling gaat via een noordelijke route, door gemengd terrein. Bij Aron halen enkelen van ons de andere auto weer op, die in Le Sentier staat. We zeggen elkaar goeiendag en sluiten daarmee een heerlijke vijfdaagse af!

Hoogteverschil: 650m.

Lengte: 11km.

Duur: 5 uur