Winterwandeltochten
  • Bergwandelen met Frederike Bloemers

 

 

                             kaartje Champex.png   

Overzicht

Dit wordt een gevarieerde en beweeglijke week, in meerdere opzichten! Want behalve dat we zes dagtochten maken veranderen we een keer van hotel en lopen we maar liefst in vier vlak bij elkaar gelegen gebieden! Het doodlopende Val Ferret, waar we beginnen, is beroemd om zijn in de zomer populaire Tour du Mont Blanc. Ook de andere 3 gebieden, bij Champex, Bourg St. Pierre en Vollèges, kenmerken zich doordat ze weinig skiliften kennen en dus rustig zijn. De wandelingen duren gemiddeld 4 uur per dag (excl. de pauzes) en hebben maximaal 400 meter hoogteverschil. We blijven nadrukkelijk buiten de lawinegevaarlijke gebieden. We lopen en verblijven boven de 1.500 meter, dus de sneeuwzekerheid is groot te noemen.

Vereiste ervaring en conditie: je hoeft geen ervaring te hebben met bergwandelen, of met sneeuwschoenlopen. Het is net als gewoon lopen, het gaat alleen langzamer. Je klemt ze onder je bergschoenen. Stokken zijn wel nodig. Je conditie moet wel redelijk zijn, d.w.z. dat je kunt wandelen met een dagrugzakje 3 - 5 uur per dag (excl. pauzes).

Prijs: €795,- incl. BTW, begeleiding, 5 overnachtingen half pension met lunchpakket. Niet inbegrepen zijn de heen- en terugreis, drankjes, huur sneeuwschoenen met stokken en eventueel lokaal vervoer.

Aantal deelnemers: tussen 4 en 8 personen.

Aanmelden: vóór 20 december 2018 op http://www.bergwandelen-bloemers.nl/contact

 

                                                                        

                                                          

Transport

De afstand over de autoweg is vanaf Utrecht 985 km. Het is handig om met auto’s te reizen, omdat zowel de wandelgebieden als de overnachtingsplek veranderen. Frederike bevordert dat er gepooled wordt met auto's (sneeuwkettingen mee voor de zekerheid!). Zij kan, indien nodig, met haar auto rijden en passagiers meenemen.

Accommodatie

We slapen de eerste twee nachten in het zeer sfeervolle, houten hotel Edelweiss in La Fouly op 1.593 meter. Val Ferret: www.fouly.ch. Je slaapt in 2-persoonskamers. Voor een 1-persoonskamer betaal je CHF 32,- per nacht extra. De andere drie nachten brengen we door in het stadje Bourg St. Pierre, in de knusse gîte, Le Petit Vélan: http://www.petit-velan.ch/. Er is slechts één 1-persoons kamer beschikbaar, voor CHF 15,- per nacht extra.

Materiaal

Een paklijst voor benodigde kleding en materiaal staat eveens onder de tab Programma. Je kunt sneeuwschoenen kopen (tussen de €130,- en €300,-), lenen of huren. Huren kan in Nederland (bij www.Base-camp.nl schoenen €6,- per dag en stokken €3,- per dag). Wij hebben al enkele voor je gereserveerd.

Programma

We verzamelen op zondagavond 3 februari uiterlijk om 17.30u. in het hotel in La Fouly. Na het gezamenlijke diner bespreken we het programma en pakken de rugzak voor de eerste tocht. Het programma kan aan weersomstandigheden aangepast worden, vooral wanneer sprake is van lawinegevaar. De hieronder aangegeven duur van de dagtochten is altijd exclusief de pauzes.

Dag 1 Val Ferret

In dit prachtige dal maken we 2 korte tochten. Heerlijk comfortabele start vanuit het hotel! We maken een 2 uur durende ronde van 5,5 km. via het gehucht Prayon. Weer terug in La Fouly gaan we gemotoriseerd naar het 8 km. verderop gelegen dorpje Praz de Fort. Nu duiken we een verstild zijdal westwaarts in, het Vallon d’Arpette de Saleina. We lopen een vriendelijk lus, gedeeltelijk door het bos. Maar vanuit de open plekken word je de ruigte van dit diepe dalletje gewaar.

Hoogteverschil: 300m. stijgen en dalen

Lengte: 9,7 km.

Duur: 3,5 uur

Dag 2 Champex

We pakken onze bagage in en rijden naar het volgende wandelgebied. Dit ligt bij het sympathieke dorpje Champex. Met de auto is dit 19 km, 26 minuten rijden. Hier belanden we in een wandeleldorado waar we ons de hele dag uitstekend kunnen vermaken! Er zijn maar liefst 4 verschillende lussen in 3 windrichtingen te lopen! Ook al laten we ons inspireren door wat we zien en willen, het zou mooi zijn alle 4 tochten te lopen. Zeker is dat dit een prachtige dag wordt, met uitzicht op het Lac de Champex en het Val d’Entremont!Na de wandeling rijden we naar onze gîte in het monumentale dorpje Bourg St. Pierre (1.632m.) in het Val d’Entremont. Daar zullen we 4 nachten verblijven. Met de auto is dit 23 km, 30 minuten rijden.

Hoogteverschil: 670m. stijgen en dalen

Lengte: 11,2 km.

Duur: 6u 15min.

 

Dag 3 Plan Beu

Vandaag blijven we lekker hoog! Het wordt een van de mooiste tochten in dit dal, afgewisseld door open vlaktes en bossen. Het is een schitterende rondtocht. We rijden in een kwartiertje naar het begin van een van de weinige skiliften hier: Le Chapelet (1.595m). Maar wij lopen op eigen kracht en volgen door het bos de hoogtelijn van de helling naar het noorden. Langzaam stijgend naderen we Plan Beu (1.833m.) en buigen in het Forêt de Martenne weer zuidwaarts. We stijgen tot boven de 2.000 meter, lopen onderlangs de rotspartij Tsamonay en we komen uit bovenaan de skilift. Over de vlakte naar Bavon en dalend duiken we vanzelf het bos in. Via Les Torrents en Dzâye komen we bij de parkeerplaats.

Hoogteverschil: 450m.

Lengte: 8,5 km.

Duur: 5 uur

Dag 4 St. Bernardpas

De kans dat de autoweg naar de pas open is is erg klein, maar toch: dan rijden we de 7,5 kilometer daar zo naar toe (2.458m.). En anders lopen we er in een kleine 2 uur heen en weer terug. En dan kunnen we de lus boven vanaf de pas kleiner maken. Het is een indrukwekkend, kaal landschap wat je daar op de Zwitsers-Italiaanse grens aantreft. Het nog in gebruik zijnde klooster (Hospice) laat het hele jaar door reizigers te logeren toe. Mogelijk kunnen we in het grote gebouwencomplex wat drinken en kunnen we vanaf daar een (deel van de) indrukwekkende rondtocht via de helaas gesloten hut Cantina Dogana (2.203m.) maken. We hebben met goed weer naar het zuiden prachtig uitzicht op het Italiaanse Aostadal en Gran Paradiso.

Hoogteverschil: vanaf de pas 266m. dalen en weer stijgen, en als de pasweg dicht is lopen we 1.000 meter extra!

Lengte: vanaf de pas ca. 6 km. en anders max. 13,5km.

Duur: vanaf de pas ca. 2,5 uur en anders max 6,5 uur

Dag 5 Col du Tronc

Op onze laatste dag gaan we onszelf heel erg verwennen met een schitterende afscheidstocht! We rijden ons dal alvast weer uit, langs Orsières en stijgen noordwaarts naar het gehucht Levron (1.313m.). Vandaaruit maken we een uitdagende rondtocht over de Col du Tronc (1.580m.) met het letterlijke (uitzichts)toppunt La Crevasse (1.807m.). Na eerst door larix-en sparrenbos gestegen te zijn, komen we in de openheid en kijken uit en blikken terug over “onze” Val Ferret en Val d’Entremont. Weer terug in Levron kunnen we een afscheidsdronk in het café nemen en zeggen we elkaar gedag na een onvergetelijke en sportieve week.

Hoogteverschil: 494 m. stijgen en weer dalen

Lengte: 11 km.

Duur: 5 uur