Sneeuwschoentochten 2021
  • Bergwandelen met Frederike Bloemers

 

 

Algemeen: De Jura is in wezen net zo sneeuwzeker als de Alpen, ook al zijn de bergen ervan relatief laag (tot 1.700 meter hoogte). Het massief is een langgerekt kalkmassief, ten westen van het Meer van Genève, met zeer alpiene eigenschappen. Bij Genève gaat de Juraboog abrupt omhoog met een hoogteverschil van bijna 1000 m.

Prijs: €785,- inclusief BTW, begeleiding, 6 overnachtingen, half pension met lunchpakket. Niet inbegrepen zijn de heen- en terugreis, drankjes, huur sneeuwschoenen met stokken.

Aantal deelnemers: tussen 3 en 8 personen.

Inschrijven: vóór 10 januari 2021 op http://www.bergwandelen-bloemers.nl/contact

Transport: Het is het handigst om met een auto naar de Jura te komen, want openbaar vervoer is schaars. Vanaf Utrecht is het 826 km. Frederike bevordert dat er gepoold wordt met auto's (sneeuwkettingen mee voor de zekerheid!). Zij kan, indien nodig, met haar auto rijden en passagiers meenemen. We zullen regelmatig een stukje moeten rijden om bij een startpunt van de de dagwandeling te komen.

Materiaal: Een paklijst (de reguliere lijst èn de lijst met extra spullen voor in de winter) staat op de website, onder Programma. Je kunt sneeuwschoenen kopen (tussen de €130,- en €300,-), lenen of huren. Huren kan in Nederland (o.a. bij www.Base-camp.nl sneeuwschoenen en stokken ca. €10 per dag). Voor het lawinemateriaal (zender, schep en sonde) wordt gezorgd.

Vereiste ervaring en conditie: je hoeft geen ervaring te hebben met bergwandelen, of met het lopen op sneeuwschoenen (in het Frans heten ze raquettes). Sneeuwschoenlopen is net als gewoon lopen, het gaat alleen langzamer. Je bindt de “raquettes” onder je bergschoenen. Stokken zijn wel nodig. Je conditie moet redelijk zijn, d.w.z. dat je kunt wandelen met een dagrugzak 3 - 5 uur per dag (excl. pauzes).

Accommodatie: We verblijven de eerste 3 nachten bij het gastvrije gezin van de gîte Chez Liadet, in het Franse Mouthe www.chezliadet.com  Het is er informeel en tegelijkertijd warm en gastvrij. We hebben een slaapzaal met goeie stapelbedden en een comfortabel sanitair. Daarna slapen we 3 nachten in het berghotel Marchairuz http://www.hotel-marchairuz.ch waar we ook een ruime slaapzaal hebben. Tegen extra betaling zijn er 2- en 3-persoonskamers beschikbaar, met gescheiden bedden.

Programma: We verzamelen op zaterdagavond 6 februari uiterlijk om 17.30u. in de gîte in Mouthe. Na het gezamenlijke diner bespreken we het programma en pakken onze dagrugzak voor de eerste tocht. Het programma kan aan de weersomstandigheden en aan de Corona-eisen aangepast worden.

Dag 1 Rondje restaurant la Gègue (1377m.)

Deze tocht is aardig om de directe Franse omgeving van onze gîte te verkennen en is onder alle weersomstandigheden goed te doen. Eerste oefenen we op een weilandje met het lawinemateriaal. We kunnen de tocht met diverse lusjes inkorten, maar dan missen we het aardige restaurant La Gègue! Dat is me door mijn goede adviseur Jan Bongenaar van harte aangeraden. Vanuit Chez Liadet lopen we westwaarts een uitgezette ronde van een kleine 20 km., met 300 m. in ongeveer 3,5 uur omhoog en iets sneller weer omlaag. 

Hoogteverschil: 100 m. stijgen en dalen.

Lengte: 10 km. Duur: 3,5 uur

Dag 2 Dent de Vaulion (1482m.)

We rijden 20 minuten en maken een mooie tocht vlak over de grens in Zwitserland, te beginnen met een groot stuk bos en op het laatst de top van de Dent de Vaulion. Het is een schitterende rotspunt die zeer markant in het landschap uitsteekt. Daar strekt zich een fantastisch uitzicht over de Mont Tendre, het Lac de Joux aan onze voeten en verder weg de Alpen voor ons uit. We lopen in 2 uur terug aan de westkant naar Vallorbe terug. De dapperen onder ons kunnen een duik in het ijskoude Lac de Joux nemen! En als we dan nòg tijd over hebben rijden we voor een kort bezoekje naar het historische stadje Romainmôtier.

Hoogteverschil: 340 m. stijgen en dalen

Lengte: 7 km Duur: 3,5 uur

Dag 3 Mont Tendre (1678m.)

Dit wordt een echte klassieker, want deze berg mag je niet missen! Hij is bijna de hoogste berg van de Jura (die ligt in Frankrijk en is 39 meter hoger). We pakken onze spullen en zetten een auto bij het dorpje Le Sentier, de andere auto laten we 4 km. verder achter bij het plaatsje Vers chez Grosjean. Na de auto-wissel-truc starten we samen bij Le Sentier. We stijgen in een prachtige weidse omgeving naar de top van de Mont Tendre en genieten bij helder weer van het prachtige uitzicht over het Mont Blancmassief. De afdaling gaat via een noordelijke route, door gemengd terrein. Bij Aron halen enkelen van ons de andere auto weer op, die in Le Sentier staat.

Hoogteverschil: 670 m.

Lengte: ca. 16 km. Duur: 5,5 uur

Dag 4 Col de la Faucille – Colomby de Gex (1688m.)

Vandaag verhuizen we naar het Zwitserse hotel, maar eerst rijden we met de auto naar het hoogste gebied van de Jura. We omzeilen de skipistes, maar zullen wel eens een skiër zien. In 20 minuten rijden we naar de Col de la Faucille (1320 m.). We stijgen 500m en lopen in 3,5 uur naar boven naar de Colomby de Gex. We gaan dezelfde weg in zo’n 2 uur weer terug en rijden direct door naar hotel Marchairuz. Daar laten we ons heerlijk verwennen!

Hoogteverschil: 500m. stijgen en dalen

Lengte: 12 km. Duur: 5,5 uur

Dag 5 Mont Fier (1282m.)

We maken een mooie rondtocht naar de Mont Fier (Trotse Berg), die zijn naam eer aan doet. Voor een groot deel lopen we over de GR 9. We rijden naar het dorpje Prémanon (1115m.) en stijgen tussen de weilanden door en daarna over een fraai bospad naar de top. Na van het schitterend uitzicht genoten te hebben, zoeken we westwaarts onze weg naar beneden. Tientallen meters aan onze rechterhand is de Mont Fier steil afgebroken, een vaak voorkomend verschijnsel in de Jura. Na de afdaling recht omlaag door de bomen doorkruisen we een romantisch dal en stijgen een kleine 200 meter weer naar de auto.

Hoogteverschil: 400m.

Afstand: 10,5 km. Duur: 4 uur.

Dag 6 La Dôle (1677m)

De Dôle is een ware uitzichtsberg en een mooiere afscheidstocht kun je je niet indenken! We rijden via Frankrijk over de Zwitserse grens en parkeren vlak voor St. Cerque. Na 2 uur lopen staan we op de top van La Dôle, die al van grote afstand zichtbaar is wegens zijn markante witte bol, een meteorologisch station. Èn met wat geluk zien we er gemzen lopen! In 1,5 uur lopen we terug naar de auto. Daarna zeggen we elkaar gedag na een heerlijke, sportieve week en rijden we huiswaarts.

Hoogteverschil: 500 m.

Lengte: 8 km. Duur: 3,5 uur