Sneeuwschoentochten 2020
  • Bergwandelen met Frederike Bloemers

Algemeen: Wat een machtig mooi gebied is de Jura toch! Langgerekt en enorm gevarieerd, is de Jura eigenlijk een voorgebergte van de Alpen. Maar vergis je niet, ook al zijn de bergen relatief laag (tot 1.700 meter hoogte), de omstandigheden lijken erg op die van het hooggebergte! De Jura is een langgerekt kalkmassief, ten westen van het Meer van Genève, met zeer alpiene eigenschappen. Bij Genève gaat de Juraboog abrupt omhoog met een hoogteverschil van bijna 1000 m. We overnachten in (het goedkopere) Frankrijk, in twee verschillende, sfeervolle gîtes. De meeste tochten maken we in het Zwitserse deel van de Jura.

Prijs: €695,- inclusief BTW, begeleiding, 6 overnachtingen, half pension met lunchpakket. Niet inbegrepen zijn de heen- en terugreis, drankjes, huur sneeuwschoenen met stokken.

Aantal deelnemers: tussen 3 en 8 personen.

Inschrijven: vóór 15 januari 2020 op http://www.bergwandelen-bloemers.nl/contact

Transport: Het is het handigst om met een auto naar de Jura te komen, want openbaar vervoer is schaars. Vanaf Utrecht is het 826km. Frederike bevordert dat er gepoold wordt met auto's (sneeuwkettingen mee voor de zekerheid!). Zij kan, indien nodig, met haar auto rijden en passagiers meenemen. Het wordt een afwisselende vijfdaagse, waarin we regelmatig een stukje moeten rijden om bij het startpunt te komen.

Materiaal: Een paklijst (de reguliere lijst èn de lijst met extra spullen voor in de winter) staat op de website, onder Programma. Je kunt sneeuwschoenen kopen (tussen de €130,- en €300,-), lenen of huren. Huren kan in Nederland (o.a. bij www.Base-camp.nl sneeuwschoenen en stokken ca. €10 per dag). Wij hebben al enkele voor je gereserveerd.

Vereiste ervaring en conditie: je hoeft geen ervaring hebben met bergwandelen, of lopen met sneeuwschoenen (in het Frans heten ze raquettes). Sneeuwschoenlopen is net als gewoon lopen, het gaat alleen langzamer. Je bindt de “raquettes” onder je bergschoenen. Stokken zijn wel nodig. Je conditie moet redelijk zijn, d.w.z. dat je kunt wandelen met een dagrugzak 3 - 5 uur per dag (excl. pauzes).

Accommodatie: We verblijven de eerste 3 nachten in de gîte La Grenotte, Het ligt vlakbij het Franse dorpje Prémanon www.Lagrenotte.com Het is gezellig, heeft een open haard en lekker eten. Daar zijn 2- en 3-persoonskamers gereserveerd, w.c. en douche op de gang. Voor een 1-persoonskamer, indien beschikbaar, dient extra betaald te worden. De andere 3 nachten brengen we door bij het gezin van de gîte Chez Liadet, in het Franse Mouthe www.chezliadet.com. Het is er informeel en tegelijkertijd warm en gastvrij. We hebben een slaapzaal met goeie stapelbedden en een comfortabel sanitair.

Programma: We verzamelen op zondagavond 1 maart uiterlijk om 17.30u. in de gîte La Grenotte, in het dorpje Prémanon. Na het gezamenlijke diner bespreken we het programma en pakken onze dagrugzak voor de eerste tocht. Het programma kan aan weersomstandigheden aangepast worden. Op vrijdagavond 6 maart rijdt een ieder weer huiswaarts. Overigens: de hieronder aangegeven duur van de dagtochten is altijd exclusief de pauzes.

Dag 1 Les Rousses

Vandaag gaan we wennen aan het lopen op de sneeuwschoenen. We verkennen direct vanuit onze gîte de omgeving. Vlak langs de gîte loopt de GR 9 van de Grande Traversée de Jura. Die brengt ons naar het dorpje Les Rousses en naar het gelijknamige meer. Langs een andere weg lopen we weer terug en tippen het grote fort van het dorp even aan. We kunnen kiezen bij welke Gîte d’étape of caféetje we een warme choco willen drinken!

Hoogteverschil: 100 m. stijgen en dalen.

Lengte: 12 km. Duur: 3,5 uur

Dag 2 Mont Fier (1.282m.)

We maken een mooie rondtocht naar de Mont Fier (Trotse Berg), die zijn naam eer aan doet. Voor een groot deel lopen we over de GR 9. We rijden 4 km. naar het dorpje Prémanon (1.115m.) en stijgen tussen de weilanden door en daarna over een fraai bospad naar de top. Na van het schitterend uitzicht genoten te hebben, zoeken we westwaarts onze weg naar beneden. Tientallen meters aan onze rechterhand is de Mont Fier steil afgebroken, een vaak voorkomend verschijnsel in de Jura. Na afdaling recht omlaag door de bomen doorkruisen we een romantisch dal en stijgen een kleine 200 meter weer naar Prémanon.

Hoogteverschil: 400m.

Afstand: 10,5 km. Duur: 4 uur.

Dag 3 La Dôle (1.677m)

Vandaag, onze wisseldag, maken we een fraaie uitzichtstocht. We rijden over de Zwitserse grens en na 18 minuten parkeren we vlak voor St. Cerque. Na 2 uur lopen staan we op de top van La Dôle, die al van grote afstand zichtbaar is wegens zijn markante witte bol, een meteorologisch station. Èn met wat geluk zien we er gemzen lopen! In 1,5 uur lopen we terug naar de auto. Daarna rijden we (een uurtje) door naar de volgende logeerplaats, de gîte Chez Liadet (1.080m.), waar we met open armen ontvangen worden. Als we nog tijd over hebben wandelen we daar nog een fraaie ronde door de bossen.

Hoogteverschil: 500 m.

Lengte: 8 km. Duur: 3,5 uur

Dag 4 Mont Tendre (1.678m.)

Dit wordt een echte klassieker, want deze berg mag je niet missen! Bijna de hoogste berg van de Jura (die ligt in Frankrijk en is 39 meter hoger). We pakken onze spullen en zetten een auto bij het dorpje Le Sentier, de andere auto laten we 4 km. verder achter bij het plaatsje Vers chez Grosjean. Na de auto-wissel-truc starten we samen bij Le Sentier. We stijgen we in een prachtige weidse omgeving naar de top van de Mont Tendre en genieten bij helder weer van het prachtige uitzicht over het Mont Blancmassief. De afdaling gaat via een noordelijke route, door gemengd terrein. Bij Aron halen enkelen van ons de andere auto weer op, die in Le Sentier staat.

Hoogteverschil: 670 m.

Lengte: ca. 16 km. Duur: 5,5 uur

Dag 5 Dent de Vaulion (1.482m.)

Dit wordt onze laatste dag. We pakken onze spullen en rijden met onze bagage in de auto naar het treinstation van Vallorbe (749m.). We maken een mooie tocht vlak over de grens in Zwitserland, te beginnen met een groot stuk bos en op het laatst de top van de Dent de Vaulion. Het is een schitterende rotspunt die zeer markant in het landschap uitsteekt. Daar strekt zich een fantastisch uitzicht over de Mont Tendre, het Lac de Joux aan onze voeten en verder weg de Alpen voor ons uit. We lopen in 2 uur terug aan de westkant naar Vallorbe terug. De dapperen onder ons kunnen een duik in het ijskoude Lac de Joux nemen! En als we dan nòg tijd over hebben rijden we naar het historische stadje Romainmôtier. De volgende dag zeggen we elkaar na een mooie week gedag en rijden huiswaarts.

Hoogteverschil: 339 m. stijgen en dalen

Lengte: 7 km Duur: 3,5 uur