Sneeuwschoentochten 2021
  • Bergwandelen met Frederike Bloemers

Algemeen: Deze week vindt plaats in een geweldig mooi, wat afgelegen gebied! We gaan naar het district Prättigau-Davos in het Rätikongebergte, kanton Graubünden. Het schuurt tegen de Oostenrijkse grens aan. De plaatsnamen klinken exotisch en vergelegen in de oren, maar de afstand vanaf Nederland is vergelijkbaar met de andere aangeboden gebieden. Het gebied geeft veel mogelijkheden voor de sneeuwschoenwandelaar. De uitzichten zijn grandioos, temeer omdat er nogal wat bergtoppen op het programma staan. We overnachten in twee niet ver uit elkaar gelegen lokaties. Eerst in het dorpje St. Antönien en dan in een soort luxe berghut, waar we met bepakking naar toe lopen.

Prijs: €895,- inclusief huur lawinemateriaal (pieps, schep en sonde), begeleiding, 6 overnachtingen half pension met lunchpakket. Niet inbegrepen zijn de heen- en terugreis, drankjes, huur sneeuwschoenen met stokken en eventueel lokaal vervoer.

Aantal deelnemers: tussen 3 en 8 personen.

Inschrijven: vóór 20 januari 2021 op http://www.bergwandelen-bloemers.nl/contact

Transport: De afstand naar het beginpunt over de autoweg is vanaf Utrecht 958 km. Het dal is ook uitstekend met trein en bus te bereiken. Frederike bevordert dat er gepoold wordt met auto's (sneeuwkettingen mee voor de zekerheid!). Zij kan, indien nodig, met haar auto rijden en passagiers meenemen.

Accommodatie: De eerste helft van de week slapen we in het historische en sfeervolle Michelshof in het dorp St. Antönien. We slapen in 2-persoonskamers, met douche en wc op de gang. Voor een 1-persoonskamer, indien beschikbaar, dient bijbetaald te worden. De volgende drie nachten verblijven we op 1750 meter hoogte in het prachtig gelegen Berghaus Alpenrösli. Daar hebben we een slaapzaal voor ons alleen. Voor een 1-of 2-persoonskamer, indien voorhanden, dient bijbetaald te worden.

Vereiste ervaring en conditie: Je hoeft geen ervaring hebben met bergwandelen, of met lopen op sneeuwschoenen. Sneeuwschoenlopen is net als gewoon lopen, het gaat alleen langzamer. Je bindt de “raquettes” onder je bergschoenen. Stokken zijn beslist nodig. Je conditie moet wel goed zijn, d.w.z. dat je kunt wandelen met een dagrugzak 4 – 6 uur per dag (excl. pauzes). Omdat we in twee berghotels verblijven is er de mogelijkheid om desgewenst halverwege de week een dagje over te slaan.

Materiaal: Een paklijst (de reguliere lijst èn die met extra spullen voor in de winter) staat op de website, onder Programma. Je kunt sneeuwschoenen kopen (tussen de €130,- en €300,-), lenen of huren. Huren kan in Nederland (o.a. bij www.Base-camp.nl sneeuwschoenen en stokken ca. €10 per dag). Voor het lawinemateriaal (zender, schep en sonde) wordt gezorgd.

Programma: We verzamelen op zaterdagavond 27 februari uiterlijk om 17.30u. in hotel Michelshof in het dorpje St. Antönien op 1418 meter hoogte. Eerst maken we kennis met elkaar en schuiven snel aan tafel. Na het eten bespreken we het programma en pakken de rugzak voor de eerste tocht. Het programma kan door Corona-eisen en door weersomstandigheden aangepast worden, vooral wanneer sprake is van lawinegevaar. De hieronder aangegeven duur van de dagtochten is altijd exclusief de pauzes. Ook is de duur sterk afhankelijk van de sneeuwomstandigheden en van de vraag of er al een spoor is getrokken. Op vrijdagavond 5 maart rijdt een ieder na de laatste tocht richting huis. Het is verstandig om voor onderweg nog een slaapplaats te reserveren, daar kan desgewenst voor gezorgd worden.

Dag 1 Pany (1240m)

We vertrekken heerlijk comfortabel vanuit het hotel en gaan eerst wennen aan de sneeuwschoenen. Ook leren we met het lawinemateriaal om te gaan. We maken een heerlijke inlooptocht door bos en weide. We kunnen naar het dorpje Pany afdalen, maar keren waarschijnlijk al bij het gehucht Boden (1640m) terug. Daar is, mits corona ons toestaat, een heel gezellig kroegje met Glühwein of iets anders lekkers!

Hoogteverschil: tussen 500 en max. 900m. stijgen en dalen

Lengte: tussen 5 en max. 8 km. Duur: tussen 4 en max. 5,5 uur

Dag 2 Eggberg (2202m)

Vandaag gaan we onze eerste bergtop van deze week op! Het wordt de Eggberg , een uitgelezen uitzichtsberg. We lopen eert door een dalletje, dan over open weides en tenslotte over de brede zuid-oost graat naar de top. Heel misschien, als we tijd hebben en de sneeuw- en weersomstandigheden zijn gunstig, dan kunnen we nog een extra lus via de 2340 meter hoge Hasenflüeli maken en met een andere afdaling teruggaan.

Hoogteverschil: 750m stijgen en dalen

Lengte: 8 km. Duur: 5 uur

Dag 3 Schollbergmäder (2064m)

We maken een doorsteek, met onze bagage in de rugzak, naar ons tweede onderkomen, het Berghaus Alpenrösli (1762m). We slaan weer bij het gehucht Rüti af naar het Gafiertal. Tweehonderd meter hoger buigen we af naar het noorden. We stijgen naar de Schollbergmäder  en zakken langzaam af richting het dal van de Tällibach. We zien de alm Partnunstafel al vlakbij liggen. Nog een kilometer doorlopen en we worden warm ontvangen in het Berghaus Alpenrösli (1775m).

Hoogteverschil: 646m stijgen en 302m dalen

Lengte: 9 km. Duur: 4,5 uur

Dag 4 Carschinahütte (2221m)

Gedurende deze tocht kijken we steeds naar de top van de Sulzfluh (2817m), grensberg met Oostenrijk. We lopen onderlangs deze berg naar de Carschinahütte. Wanneer de condities van onszelf, de sneeuw en het weer gunstig zijn kunnen we heel misschien de Sulzfluh op en af. Daarvoor moeten we de sneeuwschoenen uitdoen en over wat rotsen lopen. Vanaf de hut gaan via het huis Untersäss terug naar ons berghotel, kortere varianten zijn ook mogelijk.

Hoogteverschil: tussen 500 en max.1.038m. stijgen en dalen

Lengte: 8 en max.10 km. Duur: tussen 4 en max. 6 uur

Dag 5 Rotspitz (2517m)

Het blijft verleidelijk om bergtoppen op en af te gaan. Zo kunnen we misschien ook de Rotspitze op onze toppenlijst plaatsen. We zigzaggen wat door het terrein, om via het Silbertal naar de noordgraat van de Rotspitz te komen. Het uitzicht zal weer een prachtige beloning worden! We dalen langs dezelfde weg weer af.

Hoogteverschil: 754m. stijgen en dalen

Lengte: 4 km. Duur: 4 uur

Dag 6 Crütz (2195m)

Ook bij onze laatste tocht zullen we een topje gaan aantikken en wel dat van de Crütz! Omdat we de eerste kilometers ook al de eerste dag gedaan hebben zullen we  die nu soepeler afleggen. We maken, als er nog tijd over is, na de top een mooie uitstap naar de Stelsersee (1669m). Vervolgens pakken we onze spullen en zakken in een dik uur af naar de auto. We zeggen elkaar na een heerlijk sportieve week gedag en rijden huiswaarts.

Hoogteverschil: 800m. stijgen en dalen

Lengte: 8 km. Duur: 5 uur