Sneeuwschoentochten 2021
  • Bergwandelen met Frederike Bloemers

 

Algemeen: Dit wordt een heerlijk afwisselende week, in meerdere opzichten! Want behalve dat we vijf schitterende dagtochten maken, lopen we maar liefst in vier verschillende gebieden! Het doodlopende, compleet verstilde maar oh zo mooie Val Ferret, is beroemd om zijn in de zomer populaire Tour du Mont Blanc. Het biedt fenomenale uitzichten. De andere 2 gebieden, bij Champex en bij Liddes, kenmerken zich doordat ze weinig skiliften hebben en dus ook rustig zijn. De wandelingen duren gemiddeld 4 uur per dag (excl. de pauzes).

Prijs: €895,- inclusief BTW, begeleiding, huur lawinemateriaal (zendertje, schep,sonde), 6 overnachtingen half pension in hotel, met lunchpakket. Niet inbegrepen zijn de heen- en terugreis, drankjes, huur sneeuwschoenen met stokken en eventueel lokaal vervoer.

Aantal deelnemers: tussen 3 en 8 personen.

Inschrijven: vóór 15 februari 2021 op http://www.bergwandelen-bloemers.nl/contact

Accommodatie: We slapen alle nachten in het sfeervolle, houten hotel du Grand Sint Bernard in het dorpje Liddes op 1347m hoogte. Dit omdat het zo mooi centraal gelegen is. Daar hebben we 2-persoonskamers met gescheiden bedden. W.c. en douche zijn op de gang.

Vereiste ervaring en conditie: je hoeft geen ervaring hebben met bergwandelen, of  met lopen op sneeuwschoenen. Sneeuwschoenlopen is net als gewoon lopen, het gaat alleen langzamer. Je bindt de “raquettes” onder je bergschoenen. Stokken zijn wel nodig. Je conditie moet goed zijn, d.w.z. dat je kunt wandelen met een dagrugzak 3,5 - 5 uur per dag, exclusief de pauzes.

Materiaal: Een paklijst (de reguliere lijst èn de lijst met extra spullen voor in de winter) staat op de website, onder Programma. Je kunt sneeuwschoenen kopen (tussen de €130,- en €300,-), lenen of huren. Huren kan in Nederland (o.a. bij www.Base-camp.nl sneeuwschoenen en stokken ca. €10 per dag). Voor het lawinemateriaal (zender, schep en sonde) wordt gezorgd.

Transport: De afstand naar het beginpunt over de autoweg is vanaf Utrecht 960 km. Frederike bevordert dat er gepoold wordt met auto's (sneeuwkettingen mee voor de zekerheid!). Zij kan, indien nodig, met haar auto rijden en passagiers meenemen. Auto’s zijn handig, omdat we regelmatig naar een ander startpunt voor de wandelingen moeten rijden.

Programma: We verzamelen op zaterdagavond 20 maart uiterlijk om 17.30u. in hotel du Grand Sint Bernard, Rue du Fond de Ville 1, 1945 Liddes. Na het gezamenlijke diner bespreken we het programma en pakken onze dagrugzak voor de eerste dagwandeling. Het programma kan aan corona-eisen en aan weersomstandigheden aangepast worden, vooral wanneer sprake is van lawinegevaar. Op vrijdagavond 26 maart na de laatste tocht rijdt een ieder richting huis. Waarschijnlijk is het verstandig nog een slaapplaats voor die nacht te vinden, daarin kunnen we faciliteren.

Dag 1 Omgeving

Zo'n eerste dag gaan we voor de ongeoefenden eerst wat spelen in de nabije omgeving. Eerst oefenen we op een besneeuwd weitje met de lawinepieps. Dan beginnen we rustig te lopenom aan de sneeuwschoenen te wennen. Heerlijk comfortabele start vanuit het hotel!

Dag 2 Champex (1470m)

Rondom het sympathieke dorpje Champex met het verstilde gelijknamige meertje kunnen we fantastische tochten maken. Met de auto rijden we in 20 minuten hier naartoe. Er zijn maar liefst 3 verschillende lussen in 3 windrichtingen te lopen! We laten ons inspireren door wat we zien en willen. Zeker is dat dit een prachtige dag wordt, met uitzicht op het Lac de Champex en het Val d’Entremont! Na de wandeling rijden we terug naar Liddes waar we weer warm verwelkomd zullen worden en kunnen aanschuiven aan de dis.

Hoogteverschil: 600m stijgen en dalen

Lengte: 10,2 km. Duur: 5 uur

Dag 3 Tsamonay (2.111m)

Vandaag blijven we lekker hoog en vertrekken direct vanuit ons hotel. Het wordt een van de mooiste tochten in dit dal, afgewisseld door open vlaktes en bossen. Het is een schitterende rondtocht. We rijden in 10 minuutjes naar het begin van een van de weinige skiliften hier: Le Chapelet (1595m). Maar wij stijgen op eigen kracht en volgen door het bos de hoogtelijn van de helling naar het noorden. Langzaam naderen we het mooie uitzichtspunt tot boven de 2.000 meter (Tsamonay) en we komen uit bovenaan de skilift. Over de vlakte naar Bavon en dalend duiken we een romantisch bospad in en komen zo terug bij de parkeerplaats.

Hoogteverschil: 516m.

Lengte: 8,5 km. Duur: 5 uur

Dag 4 Col de St.Bernard (2.469m)

Wanneer de sneeuw- en weersomstandigheden gunstig zijn maken we een imposante tocht naar de Zwitsers-Italiaanse grens. We rijden naar het begin van de colweg, die voor auto's is afgesloten.  Het wandelpad loopt voor een groot deel over deze pasweg en is zowel qua route als qua uitzicht sensationeel. Het nog in gebruik zijnde, reusachtige klooster (Hospice) is opengesteld voor gasten. Daar kunnen we ons laten verwennen met warme drank en spijs. Dat we dezelfde weg terug lopen is geen enkel bezwaar, het uitzicht is totaal anders!

Hoogteverschil: 549m.

Lengte: 6 km. Duur: 4 uur

Dag 5 Val Ferret (1500m)

Vandaag bezoeken we het prachtige Val Ferret! Even met de auto en dan maken we een 2 uur durende ronde van 5,5 km. vanaf het Prayon (1460) naar het  gehucht La Fouly (1594m), bekend van de Tour de Mont Blanc. gaan we gemotoriseerd naar het 8 km. verderop gelegen dorpje Praz de Fort. Nu duiken we een verstild zijdal westwaarts in, het Vallon d’Arpette de Saleina. We lopen een vriendelijke lus, gedeeltelijk door het bos.

Hoogteverschil: 300m. stijgen en dalen

Lengte: 9,7 km. Duur: 3,5 uur

Dag 6 Col du Tronc (1580m.)

Op onze laatste dag gaan we onszelf heel erg verwennen met een schitterende afscheidstocht! We rijden met onze bagage in de auto een klein halfuur en stijgen noordwaarts naar het gehucht Levron (1.313m.). Vandaaruit maken we een uitdagende rondtocht op hoogte, over de Col du Tronc met het letterlijke (uitzichts)toppunt La Crevasse (1807m.). Na eerst door larix-en sparrenbos gestegen te zijn, komen we in de openheid en kijken uit en blikken terug over “onze” Val Ferret en Val d’Entremont! We zeggen elkaar gedag en stappen in de auto richting treinstation of autoweg naar Nederland. Sommigen willen misschien direct doorrijden naar Nederland,maar dat wordt een latertje. Verstandiger lijkt het om ergens nog onderweg te logeren, een overnachtingsplaats kunnen we suggereren.

Hoogteverschil: 500m. stijgen en weer dalen

Lengte: 11 km. Duur: 4,5 uur