Sneeuwschoentochten 2020
  • Bergwandelen met Frederike Bloemers

Algemeen: Dit wordt een heerlijk afwisselende week, in meerdere opzichten! Want behalve dat we vijf schitterende dagtochten maken, lopen we maar liefst in vier verschillende gebieden en veranderen we een keer van hotel! Het doodlopende,compleet verstilde maar oh zo mooie Val Ferret, waar we beginnen, is beroemd om zijn in de zomer populaire Tour du Mont Blanc. Het biedt fenomenale uitzichten. Ook de andere 2 gebieden, bij Champex en Bourg St. Pierre, kenmerken zich doordat ze weinig skiliften hebben en dus rustig zijn. De wandelingen duren gemiddeld 4 uur per dag (excl. de pauzes) en hebben maximaal 400 meter hoogteverschil.

Prijs: €795,- inclusief BTW, begeleiding, huurlawinemateriaal (zendertje, schep,sonde), 6 overnachtingen half pension met lunchpakket. Niet inbegrepen zijn de heen- en terugreis, drankjes, huur sneeuwschoenen met stokken en eventueel lokaal vervoer.

Aantal deelnemers: Tussen de 3 en 8 personen.

Inschrijven: vóór 1 februari 2020 op http://www.bergwandelen-bloemers.nl/contact

Accommodatie: We slapen de eerste twee nachten in de herberg Auberge des Glaciers, in het schitterend Val Ferret. We slapen daar in een kamer voor 4 personen. Voor een 1- of 2-persoons kamer, indien beschikbaar, dient ca. CHF 35,- bijbetaald te worden. De volgende drie nachten slapen we in het gezellige hotel Le Terminus, in het stadje Orsières, in 2-persoonskamers. Met privé-douche, w.c. en televisie. Voor een 1-persoonskamer dient eveneens CHF 35,- per nacht extra betaald te worden.

Vereiste ervaring en conditie: je hoeft geen ervaring hebben met bergwandelen, of lopen met sneeuwschoenen (in het Frans heten ze raquettes). Sneeuwschoenlopen is net als gewoon lopen, het gaat alleen langzamer. Je bindt de “raquettes” onder je bergschoenen. Stokken zijn wel nodig. Je conditie moet redelijk zijn, d.w.z. dat je kunt wandelen met een dagrugzak 3,5 - 5 uur per dag (excl. pauzes).

Materiaal: Een paklijst (de reguliere lijst èn de lijst met extra spullen voor in de winter) staat op de website, onder Programma. Je kunt sneeuwschoenen kopen (tussen de €130,- en €300,-), lenen of huren. Huren kan in Nederland (o.a. bij www.Base-camp.nl sneeuwschoenen en stokken ca. €10 per dag). Wij hebben al enkele voor je gereserveerd.

Transport: De afstand naar het beginpunt over de autoweg is vanaf Utrecht 960 km. Frederike bevordert dat er gepoold wordt met auto's (sneeuwkettingen mee voor de zekerheid!). Zij kan, indien nodig, met haar auto rijden en passagiers meenemen. Auto’s zijn handig te hebben, omdat we zowel wat betreft het wandelen als de overnachtingsplek veranderen.

Programma: We verzamelen op zondagavond 15 maart uiterlijk om 17.30u. in Auberge des Glaciers in het dorpje La Fouly. Na het gezamenlijke diner bespreken we het programma en pakken onze dagrugzak voor de eerste tocht. Het programma kan aan weersomstandigheden aangepast worden, vooral wanneer sprake is van lawinegevaar. Op vrijdagavond 20 maart na de laatste tocht rijdt een ieder richting huis en zoekt onderweg waarschijnlijk nog een slaapplaats. Overigens: de hieronder aangegeven duur van de dagtochten is altijd exclusief de pauzes.

Dag 1 Val Ferret

Eerst oefenen we in een besneeuwd weitje met de lawinepieps. Dan beginnen rustig om aan de sneeuwschoenen te wennen. Heerlijk comfortabele start vanuit het hotel! We maken een 2 uur durende ronde van 5,5 km. via het gehucht Prayon. Weer terug in La Fouly gaan we gemotoriseerd naar het 8 km. verderop gelegen dorpje Praz de Fort. Nu duiken we een verstild zijdal westwaarts in, het Vallon d’Arpette de Saleina. We lopen een vriendelijk lus, gedeeltelijk door het bos.

Hoogteverschil: 300m. stijgen en dalen

Lengte: 9,7 km. Duur: 3,5 uur

Dag 2 Champex

Het volgende wandelgebied waar we met onze bagage heen rijden, ligt bij het sympathieke dorpje Champex. Met de auto is dit 19 km, 26 minuten rijden. Hier belanden we in een wandeleldorado waar we ons de hele dag uitstekend kunnen vermaken! Er zijn maar liefst 3 verschillende lussen in 3 windrichtingen te lopen! We laten ons inspireren door wat we zien en willen. Zeker is dat dit een prachtige dag wordt, met uitzicht op het Lac de Champex en het Val d’Entremont! Na de wandeling rijden we in een kwartiertje naar ons tweede hotel in Orsières. Daar zullen we 3 nachten verblijven.

Hoogteverschil: 600m stijgen en dalen

Lengte: 10,2 km. Duur: 5 uur

Dag 3 Tsamonay (2.111m)

Vandaag blijven we lekker hoog! Het wordt een van de mooiste tochten in dit dal, afgewisseld door open vlaktes en bossen. Het is een schitterende rondtocht. We rijden in 10 minuutjes naar het begin van een van de weinige skiliften hier: Le Chapelet (1.595m). Maar wij stijgen op eigen kracht en volgen door het bos de hoogtelijn van de helling naar het noorden. Langzaam naderen we het mooie uitzichtspunt tot boven de 2.000 meter (Tsamonay) en we komen uit bovenaan de skilift. Over de vlakte naar Bavon en dalend duiken we een romantisch bospad in en komen zo terug bij de parkeerplaats.

Hoogteverschil: 516m.

Lengte: 8,5 km. Duur: 5 uur

Dag 4 Col St.Bernard (2.469m)

Wanneer de sneeuw- en weersomstandigheden gunstig zijn maken we een imposante tocht naar de Zwitsers-Italiaanse grens. e rijden naar het begin van de dalweg.  Het wandelpad loopt voor een groot deel over de gesloten pasweg en is zowel qua route als qua uitzicht sensationeel. Het nog in gebruik zijnde, reusachtige klooster (Hospice) is opengesteld voor gasten. Daar kunnen we ons laten verwennen met warme drank en spijs. Dat we dezelfde weg terug lopen is geen enkel bezwaar, het uitzicht is totaal anders!

Hoogteverschil: 549m.

Lengte: 6 km. Duur: 4 uur

Dag 5 Col du Tronc

Op onze laatste dag gaan we onszelf heel erg verwennen met een schitterende afscheidstocht! We rijden vanaf ons hotel en stijgen noordwaarts naar het gehucht Levron (1.313m.). Half uur (23 min.) rijden. Naar Col des Planches rijden is 51 min. (33,8 km). Vandaaruit maken we een uitdagende rondtocht op hoogte, over de Col du Tronc (1.580m.) met het letterlijke (uitzichts)toppunt La Crevasse (1.807m.). Na eerst door larix-en sparrenbos gestegen te zijn, komen we in de openheid en kijken uit en blikken terug over “onze” Val Ferret en Val d’Entremont! We zeggen elkaar gedag en stappen in de auto richting treinstation of autoweg naar Nederland.

Hoogteverschil: 500 m. stijgen en weer dalen

Lengte: 11 km. Duur: 4,5 uur