Zomerwandeltochten 2021
  • Bergwandelen met Frederike Bloemers

 Algemeen

Voor ons 5-jarig bestaan maken we een pittige rondtocht in een alpien gebied dat afwijkt van alle andere. De ronde is in totaal 100 km. lang, we leggen 5800 stijg- en daalmeters af in zo’n totaal 40 uur (zonder de pauzes meegerekend). De omgeving is wijds en uitgestrekt, pal ten zuiden van het Mont Blancgebied gelegen. Je kijkt steeds tegen dat massief aan, maar loopt zelf tussen de 1500 en 2500 meter in, dus een stukje lager. Niet in de sneeuw maar over groene en stenige hellingen. Niet alleen zie je er koeien, maar ook steenbokken en gemzen! We lopen tussen rotstorens en gekartelde graten, die geologisch erg interessant zijn. En als er voldoende deelnemers zijn dan loopt de sinds een jaartje gepensioneerde hoogleraar in de geologie met ons mee om ons alle wonderen van de geschiedenis van de bodem en van de Alpen te laten zien en te vertellen!

Vereiste ervaring en conditie: uitstekende conditie nodig, je wandelt met een rugzak van zo’n 10 kg. per dag 5-7,5 uur (exclusief pauzes), enige ervaring met lang door de bergen lopen is vereist.

Periode: avond 5 t/m 11 september 2021

Prijs incl. BTW: € 815,- incl. begeleiding, 6 overnachtingen half pension met lunchpakket, excl. reis erheen en terug, lokale reiskosten (max. €50,-) en versnaperingen.

Aantal deelnemers: tussen 4 en 8.

Aanmelden: voor 21 augustus 2021 op http://www.bergwandelen-bloemers.nl/contact

Transport

Het begin- en eindpunt van de tocht is (zo blijkt helaas) minder per trein, beter per auto te bereiken. Er wordt zoveel mogelijk gepoold.

Accommodatie

We slapen overal in ca. 6-persoons slaapruimtes, 1x in het dal, de andere 5 nachten in berghutten. Voor 1 nacht kan een 2-persoons kamers gehuurd worden, mits deze nog beschikbaar is. Met de Franse keuken is lekker eten garandeerd! Vanwege Covid-19 nemen we een slaapzak mee.

 

Programma

Op zondagavond ontmoeten we elkaar in de Gîte de Molliesoulaz. De volgende dag starten we direct met de rondtocht van zes dagen. Let op, de hieronder genoemde wandeltijden zijn zonder de rustpauzes. Het programma kan aan Corona-, weers- of andere omstandigheden aangepast worden.

Dag 1 Gîte de Molliesoulaz (1000 m)

We verzamelen zondagavond 5 september in deze gîte, vlak boven het dorpje Queige (590m). We maken kennis met elkaar en pakken onze rugzakken voor de Tour de Beaufortain!

Dag 2 Refuge du Lachat (1555m)

Deze eerste dag zetten we direct de spieren goed aan het werk! Als we door bos zijn gelopen, doorkruisen we langzaam stijgend de velden, met onder ons zicht op de Gorges d’Arly. We worden beloond met een ruime, binnen en buiten uit hout opgetrokken berghut.

Hoogteverschil: 1126m. stijgen en 561 m dalen.

Looptijd: 7 uur

Dag 3: Refuge de Roselette (1871 m)

We stijgen direct verder, verlaten het groen en overkruisen enkele brede collen. Halverwege nemen we een koffie bij de Croix de Pierrehut. De Refuge de Roselette heeft haar sfeer van oorspronkelijke berghut behouden, ook al ligt ze temidden van de skipistes.

Hoogteverschil: 600m. stijgen en 260 m dalen.

Looptijd: 7,5 uur

Dag 4 : Refuge du Col de la Croix du Bonhomme (2433m)

Het immense uitzicht op het Mont Blancmassief met de ruige gletsjers begeleidt ons continue. Vanaf de Col du Bonhomme lopen we over een kam naar de ruime en toch weer plezierige hut van onze week. Mogelijk maken we een lus over de mooie Crête des Gittes, of pakken we de Tête Nord des Fours (2756 m) mee.

Hoogteverschil : 727 m stijgen en 165 m dalen

Looptijd: 5 uur

Dag 5 : Refuge de Presset (2514 m)

We stijgen langs de beek van la Neuva naar onze hoogste hut van onze week, gelegen aan een idyllisch meertje. De dapperen onder ons nemen daar natuurlijk een verfrissende duik! We kijken op de markante rotspunt Pierre Menta (2714 m), hèt kenmerk van le Beaufortain. Een heerlijke hut is dit, met goed eten en een plezierig persoonlijke bediening.

Hoogteverschil : 911 m stijgen en 850 m dalen

Looptijd: 5,5 uur

Dag 6 : Refuge de l’Alpage (1977m)

Een heerlijk gevarieerde dag hebben we voor de boeg, met een mogelijke tussenstop bij Refuge de la Coire. Die biedt een fraai uitzicht op het 500 meter lager gelegen stuwmeer Lac de St-Guérin, waar we even later langslopen.

Hoogteverschil : 411 m stijgen en 1220 m dalen

Looptijd: 6 uur

Dag 7 : Terug naar de auto (590m)

We beginnen in een kaal terrein en naarmate we deze laatste dag later komen krijgen we meer begroeiing en meer bomen. De afdaling is pittig steil Heerlijk om weer in de bewoonde wereld te komen! Na een afscheidsdronk in de gîte de Molliesoulaz stappen we in de auto en rijden per auto of per trein huiswaarts, na een schitterende zesdaagse!

Hoogteverschil: 350 m stijgen en 1250 m dalen

Looptijd: 5,5 uur