Zomerwandeltochten 2021
  • Bergwandelen met Frederike Bloemers

Algemeen

Voor velen is Tessin een onbekend kanton van Zwitserland. Men spreekt Italiaans en het gebied lijkt ver weg vanuit Nederland te liggen. Toch lijkt dit meer een gevoelsmatige kwestie te zijn dan een werkelijke. De afstand is uitstekend te overbruggen en gelukkig kennen de Zwitsers daar ook andere talen. Via eiken-, beuken- en tamme kastanjebossen loop je vanuit het dal omhoog. We gaan dwars door het gebied, van noord (Val Bedretto) naar zuid (Val Maggia). We tikken zelfs het Lago Maggiore aan en reizen vanaf Locarno met trein en bus terug naar onze auto. Overnachting van 21 augustus is niet inbegrepen.

Vereiste ervaring en conditie: enige ervaring is wenselijk, niet vereist. Je conditie is goed, want je wandelt met een rugzak van ca.10 kg. gedurende 4-5 uur per dag (excl. pauzes).

Periode: avond 15 t/m 21 augustus 2021

Prijs incl. BTW: € 815,- incl. begeleiding, 6 overnachtingen half pension met lunchpakket, excl. reis erheen en terug, lokale reiskosten (ca. €50,-) en versnaperingen.

Aantal deelnemers: tussen 4 en 8.

Aanmelden: voor 31 juli 2021 op http://www.bergwandelen-bloemers.nl/contact

Transport

Het vertrekpunt All’Aqua (Nufenenpas) is goed met trein tot Airolo en bus te bereiken. Over de weg is het vanaf Utrecht 9,5 uur rijden ( 904 km.). Auto’s laten we bij het startpunt voor de hele week staan. Om daar terug te komen nemen we de trein in Locarno en nog een stukje bus (deze reiskosten zijn níet inbegrepen).

Accommodatie

We slapen 4 nachten in berghutten, en 2 nachten in een hotelletje in de dalen, waar je dan weer kunt douchen. De innerlijke mens zal goed aan zijn trekken komen, ook in de berghutten wordt verrukkelijk gekookt! Slaapzakken zijn in de hutten vanwege Covid-19 nu verplicht, er zijn geen dekens en meestal ook geen kussens.

Programma

We verzamelen op zondagavond 15 augustus om uiterlijk 18.00u. in het dorpje All’Aqua (1614 m), Val Bedretto. In het sfeervolle hotelletje Locando Orelli laten we ons goed verwennen voordat we zes dagen de bergen ingaan! Het programma kan aan weers- of andere omstandigheden aangepast worden. Let op, de hieronder genoemde wandeltijden zijn zonder de rustpauzes.

Dag 1 All’Aqua

In het vriendelijke Locando Orelli ontmoeten we elkaar op zondagavond. We maken kennis en pakken onze spullen.

Dag 2 Maria Luisa hut (2160 m)

Na een heerlijk ontbijt gaan we zuidwaarts omhoog naar de hut Capanna Maria Luisa. Bij de pas van Giacomo (2313 m) gaan we de Zwitsers-Italiaanse grens over. Overal zijn in dit gebied meren en stuwmeren. Hier zijn de zgn. suisse allemand die vanaf het Walliser Goms, Rhonedal, afzakten en nu roman/latin geworden zijn. We treffen daar een kalkstenen (limestone) bodem met bijzondere bloemen, zoals edelweiss.

Hoogteverschil: 700 m stijgen en 150 m dalen.

Lengte en looptijd: 4 uur.

Dag 3 Capanna Basodino (1856 m)

We gaan weer terug naar Zwitserland, dus oostwaarts, waar een keten van 3.000 m. hoge bergen ons tegemoet komt. Verder richting de Capanna Basodino duiken we dieper het gebergte van West-Tessin in. Als we over de col, de Bocchetta di Vallemaggia (2635 m) zijn komen we in een ruig en verlaten gebied en zien we de volgende hut (foto hierboven) al liggen.

Hoogteverschil: 475 m stijgen en 779 m dalen.

Tijdsduur: 4,5 uur.

Dag 4 Capanna Piano della Creste (2108 m)

We dalen naar het Val Bavona om vandaar weer omhoog te gaan. Als we daartoe redenen hebben kunnen we een stuk een lift naar beneden nemen, wel zonde van de fraaie wandeling. Het wordt een prachtige stijging naar dit romantische hutje, dat ligt op hoogte. Het gaat eerst steil omhoog en al snel komen we in een alpiene, kale omgeving. Gelukkig bloeien er wel veel bloemen!

Hoogteverschil: 919 m dalen en 1170 m stijgen

Tijdsduur: 4,5 uur

Dag 5 Bignasco (440 m)

Het is geen straf deze zelfde, schitterende weg weer af te dalen (tenzij we heel misschien anders terug kunnen en uitkomen in het gehucht Roseto). Vandaag komen we weer even in de beschaving, want we zakken af naar het, oh zo romantische en stille Val Bavona, zoveel als we willen, geholpen door een autobus. Die stopt in het dorpje Bignasco op het kruispunt naar het Valle Maggia. Daar laten we ons verwennen in een eenvoudig hotelletje.

Hoogteverschil: minimaal 1170 m dalen (en wat we te voet door het dal dalen)

Tijdsduur: min. 3 uur (en wat we te voet door het dal lopen)

 Dag 6 Capanna Alzasca (1734 m)

Een paar minuutjes per bus naar Cevio en we starten een pittige stijging, typisch Tessins! Steil omhoog door bossen gaat eerst, totdat we in een verstild en rotsig terrein doorlopen naar de schitterend gelegen Capanna Alzasca.

Hoogteverschil: 1650 m stijgen en 335 m dalen

Tijdsduur: 5 uur

 Dag 7 Terug naar Val Bedretto

De terugweg gaat via een andere, heel fraaie route naar beneden. Eerst lieflijke weiden en berkenbossen. Dan wordt de omgeving ruiger en steiler. We lopen langs de indrukwekkende Casata di Soladino en komen dan iets lager uit in het dorpje Someo (378 m). We nemen de bus naar Locarno aan het Lago Maggiore. De trein brengt ons in 5 kwartier naar Airolo waar vandaan we het laatste stukje weer per bus naar onze auto reizen.Het zal einde van de middag zijn dat we elkaar terug bij de auto gedag zeggen. Voor degenen die willen, kunnen we mogelijk weer logeren bij Locando Orelli. En natuurlijk kijken we terug op een onvergetelijk mooie week!

Hoogteverschil: 1.456 m. dalen

Tijdsduur: 3,5 uur