Zomerwandeltochten 2019
  • Bergwandelen met Frederike Bloemers

PROGRAMMA

Algemeen: Het gebied van de Muverans is nog niet zo lang door Nederlandse wandelaars ontdekt. Dat is anders voor de Zwitsers zelf, voor hen is dit een welbekend wandelparadijs. En terecht! Grillige kalkformaties, glooiende grashellingen, steile steenpaadjes, je kunt het hier allemaal verwachten. Er zijn romantische almhutten waar je zelfgemaakte kaas kunt krijgen en waar we ook een enkele keer overnachten! Het mooie is ook dat we een rondtocht maken.

Periode: zondagavond 25 t/m 31 augustus 2019.

Prijs: €785,- incl. begeleiding, 6 overnachtingen half pension met lunchpakket, excl. reis en versnaperingen.

Accommodatie: We slapen in auberges en hutten met 4- of 6-persoonskamers en slaapzalen. Indien een 2-persoonskamer aanwezig en beschikbaar is, zal deze tegen extra betaling gereserveerd kunnen worden.

Transport: Je kan met het openbaar vervoer reizen, en als je per auto rijdt, organiseren we zoveel mogelijk samen rijden. Het vertrekpunt Pont de Nant is goed per auto te bereiken. Openbaar vervoer is goed tot Gryon, daarna kan je opgehaald worden of moet je liften.

Vereiste ervaring en conditie: ervaring is niet nodig. Je conditie moet redelijk goed zijn, want je wandelt met een rugzak van ca. 8 kg. gedurende 4-5 uur per dag (excl. pauzes).

Aantal deelnemers: tussen 4 en 8.

Aanmelden: vóór 19 juli 2019 door te klikken op http://www.bergwandelen-bloemers.nl/contact

Gedetailleerd programma Tour des Muverans

We spreken af op zondagavond 25 augustus om ca. 17.30u., in de gezellige Auberge Pont de Nant, waar we uitstekend kunnen eten en slapen. In het dorpje Gryon kan je ook eerder gaan kamperen. Na het eten pakken we onze spullen voor de huttentocht.

Dag 1 Refuge La Tour (1.900m)

We beginnen de eerste dag rustig aan. Vanaf Pont de Nant (1.253m) stijgen we direct door een dal met zicht op kalkmuren vol prachtige plooiingen. Na 2 km. komen we bij een alpenweide met schuur annex café, Alpage de la Vare. Over de Col des Essets (2029 m) heen en we treden een open en vochtig gebied binnen. Als snel zien we de nederzetting van Anzeindaz/Refuge La Tour liggen (2-persoonkamers, indien vrij, tegen extra betaling te reserveren).

Hoogteverschil: 776m stijgen en 129m dalen

Geschatte afstand en looptijd: 6 km. en 4 uur

Dag 2 Gîte de Dorbon (1.956m)

We gaan weer een pas over en zakken steil af naar het sprookjesachtige Lac de Derborence (1.480m). Dit meer ligt in een dal als een amfitheater. Misschien nemen we op het terras van de hut een drankje. Want we stijgen weer geleidelijk naar de authentieke Gîte de l’Alpage de Dorbon (2-persoonkamers, indien vrij, tegen extra betaling te reserveren). De geiten grazen waarschijnlijk rondom de hut!

Hoogteverschil: 890m stijgen en 690m dalen

Geschatte afstand en looptijd: 7 km. 4,5 uur

Dag 3 Cabane Lui d’Aout (1.957m)

De begraasde weiden worden vervangen door rotsachtig kalkterrein. Kort na Col de la Forcla (2547 m) kunnen we in de Cabane de Rambert (2.582m.) eventueel pauzeren. Met een beetje geluk zien we steenbokken! Prachtig uitzicht op Walliser reuzen als Matterhorn en Weisshorn. We krijgen een lange en mooie afdaling naar de Cabane Lui d’Aout (alleen slaapzalen beschikbaar, wel douches).

Hoogteverschil: 780m stijgen en 870m dalen

Geschatte afstand en looptijd: 9 km. en 5 uur

 

Dag 4 Cabane de Demècre (2.361 m)

Dit wordt een afwisselende dag, met veel stijgen en dalen en mooie uitzichten. Vanaf de Col de Fénestral zien we de Grand Combin en zelfs de Mont Blanc liggen. Langs het Lac Supérieur de Fully gaat het naar de sfeervolle maar eenvoudige Cabane de Demècre. Als we wat tijd en energie over hebben lopen we naar het 100m. hoger gelegen uitzichtspunt Le Diabley.

Hoogteverschil 810m stijgen en 906m dalen.

Geschatte afstand en looptijd: 6,5 km. 4,5 uur

Dag 5 Cabane de la Tourche (2.198m)

Afhankelijk van de weersomstandigheden kiezen we de hoge, oostelijk of de lage, westelijk gelegen route. Het stenige pad moet voor de eerste variant droog zijn (297m. stijgen, 408 dalen, 5,5 km., 4 uur). Hij heeft een alpien karakter. De langere variant (8 km, ca. 5 uur) gaat langs de boerderijen Chalet Neuf (1.865m) en l’Au d’Arbignon (1.649m).

Hoogteverschil: 760m dalen en 650m stijgen

Geschatte afstand en looptijd: 8 km. en 4,5 uur

Dag 6 Pont de Nant

Onze laatste dag begint in ruig terrein. Wát een heerlijk verlaten gebied! We stijgen over een gruisflankje naar de Col des Perris Blancs (2.544m) en dalen steil omlaag richting het verstilde dal van de rivier l’Avançon de Nant. Deze volgen we geleidelijk dalend naar ons startpunt in Pont de Nant (1.253m).

Hoogteverschil: 430m stijgen en 1.290m dalen

Geschatte afstand en looptijd: 8 km. en 4,5 uur

Bij aankomst nemen we nog een afscheidsdrankje en daarna zeggen we elkaar na een prachtige trektocht weer gedag!