Zomerwandeltochten 2021
  • Bergwandelen met Frederike Bloemers

Algemeen

Deze sportieve huttentocht in de vroege zomer vindt plaats westelijk van Chamonix en Les Houches. We lopen nabij het mooie Mont Blancgebied, vlak voor de schoolvakanties en met dus relatief weinig toeristen. De bloemen bloeien volop en elke dag zie je wel ergens de het wit van de hoogste bergtop van Europa glinsteren. We laten de drukke, populaire paden van de officiële Tour de Mt. Blanc ongemoeid. Wij zoeken de stilte juist op. Eerst lopen we 3 dagen langs de Mont Buet, daarna steken we door naar prachtig kalkgebergte: de Rochers des Fiz. 

Periode: avond 4 t/m 10 juli 2021

Prijs incl. BTW: €765,- incl. begeleiding, 6 overnachtingen half pension met lunchpakket, exclusief reiskosten en versnaperingen.

Aantal deelnemers: tussen 4 en 8.

Vereiste conditie: een goede conditie is noodzakelijk, enige wandelervaring is zeer wenselijk. We wandelen met een rugzak van ca. 10 kg. en lopen ca. 3-6 uur per dag (exclusief pauzes).

Aanmelden: vóór 1 juni 2021 op http://www.bergwandelen-bloemers.nl/contact

Transport: Zowel met de trein als met de auto is het dal van Chamonix goed te bereiken (1.029km. vanaf Den Haag, reistijd krap 10 uur). Er wordt zoveel mogelijk gepoold met auto’s. Vanaf het plaatsje Servoz zullen we in ca. een uur met de trein terugreizen naar de auto.

Accommodatie: We overnachten zes nachten in vijf verschillende locaties, in principe overal met onze groep in een eigen slaapzaal. Bezien vanuit Corona worden wij als één huishouden beschouwd. Vanwege Corona is een slaapzak verplicht.

Programma

Hieronder volgt het dagprogramma. Let op, de hieronder genoemde wandeltijden zijn zonder de rustpauzes. Het programma kan aan Corona, weers- of andere omstandigheden aangepast worden. We beginnen op zondag begin van de avond 4 juli in Refuge Alpin Le Tour en eindigen vrijdag aan het begin van de middag 10 juli. Op deze manier heeft een ieder de gelegenheid om heen te rijden op 1 dag en de terugreis in 2 etappes af te leggen.

Dag 1 Refuge Alpin le Tour (1453 m)

We ontmoeten elkaar uiterlijk 18.00u. in het sympathieke Chalet Alpin Le Tour. Tijdens het eten maken we met elkaar kennis, voor zover dat al niet gebeurd is! We installeren ons in de 4-persoons slaapkamer, waar we 2 nachten verblijven. We nemen alvast onze bagage door voor de volgende dagtocht en voor de huttentocht daarna.

Dag 2 Dagtocht Aiguillette de Possettes (2201 m)

Vanuit ons logies stijgen we naar de Aiguillette de Possettes (2201m.). Dit is een heerlijke rondtocht, die op diverse manieren uitgebreid of ingekort kan worden. Met helder weer hebben we fenomenaal uitzicht op bergreuzen als Verte, Dru en natuurlijk de Mont Blanc. Eventueel pakken we nog de iets lager gelegen Refuge Col de Balme mee. Bij de afdaling langs de gîte Le Charamillon op ca. 1900 m, met heerlijke bosbessentaartjes. We pakken in de namiddag en de avond onze spullen voor de 5-daagse huttentrektocht.

Hoogteverschil: 650 m stijgen en dalen

Tijdsduur: 4 uur

 Dag 3 Refuge de la Pierre Bérard (1924 m)

Na het altijd weer zeer royale en gezonde ontbijt pakken we onze spullen, rijden naar Le Buet en laten daar onze auto’s staan. Met goede zin en mooi weer gaan we via het Chalet de Loriaz (2020 m), een boeren nederzetting. Daar nuttigen we een kop koffie, uiteraard met taart en lopen door een prachtig dat naar onze overnachtingsplaats. We krijgen een fenomenaal uitzicht op het lichte gneiss van de Aiguilles Rouges.

Hoogteverschil: 1080m stijgen en 500m dalen

Tijdsduur: 5 uur (korte variant bij slecht weer: 2,5 uur)

Dag 4 Refuge Moëde Anterne (2002 m)

We gaan een stevige tocht tegemoet: over de Col de Salenton (2526 m) en alleen onder zeer goede omstandigheden kunnen we de Mont Buet (3096 m) op en af. Zonder die top is de route ook al mooi en lang genoeg. Langs de Chalets de Villy (1825 m), nog over de Collet d’Écuelle (2027 m) en we bereiken de nederzetting van de hut. Tegen extra betaling is een 2-persoonskamer beschikbaar. Met wat geluk zien we hier vale gieren zweven, heel indrukwekkend!

Hoogteverschil: 800 m stijgen en 700 m dalen

Tijdsduur: 6 uur

Dag 5 Refuge Anterne Alfred Wills (1810 m)

We maken een mooie lus via het Lac de Pormenaz (1945 m), misschien wel met een heerlijk koele duik! Vandaar gaan we de Pointe Noire de Promenaz (2307m) op voor een 360 graden schitterend uitzicht! We stijgen naar de Col d’Anterne. We betreden het gebied van de Désert de Platé. Dit is het grootste karstplateau van Europa: een imposant kalkgesteente, afgewisseld met mooie watervallen.

Hoogteverschillen: 610 m. stijgen en 450 m dalen

Tijdsduur: 4,5 uur

Dag 6 Refuge de Platé (2.032m.)

De wondere wereld van het karst en het kalk houdt nog niet op. In tegendeel, want kort na de Refuge de Sales (1.877m.) begint, na een overdaad van groene velden en bos “de woestijn” van naakte en wild vervormde rots. De contrasten en lichtschakeringen zijn enorm. Even later kom je oog in oog te staan met niets minder dan de 4.800m. hoge Mont Blanc! Zelf sta je op slechts 2.000 meter hoogte. Eerst over de Col de la Portette (2.354m.) en dan dalen we, voldaan van alle indrukken, naar de hut.

Hoogteverschillen: 872 m. stijgen en 650 m. dalen

Tijdsduur : 5.30 uur

Dag 7 Passy Praz Coutant (1270m.)

Onze laatste dag wordt een pittige, maar relatief korte afdaling naar de bewoonde wereld. Misschien maken we nog een vroege ochtendwandeling over de  imposante kalkrotsen Désert de Platé. We zigzaggen de steile, maar heel veilige helling omlaag. Vanaf Passy Praz Coutant zullen we met het openbaar vervoer in ca. 2 uur naar de auto in Le Buet reizen. Daar nemen we nog een afscheidsdronk en zeggen elkaar na een heerlijke week gedag.

Hoogteverschillen: niet stijgen, 750 m. dalen

Tijdsduur : 3,5 uur