Zomerwandeltochten data 2020
  • Bergwandelen met Frederike Bloemers

 

Algemeen: Deze sportieve huttentocht in de nazomer vindt plaats westelijk van Chamonix en Les Houches, bij het plaatsje Servoz, maken we een prachtige 6-daagse huttentocht. Het zijn twee rondes van elk 3 dagen. We zijn rondom het mooie Mont Blancgebied, buiten de schoolvakanties en met dus relatief weinig toeristen. Je krijgt onvoorstelbaar mooie vergezichten op de hoogste berg van Europa. Vanuit het dal van Chamonix lopen we 3 dagen langs de Mont Buet. En vanuit Servoz maken we een prachtige rondtocht: de Tour des Fiz.  Aarzel niet te bellen (0626370847) of te emailen bij vragen!

Periode: 12 t/m 18 september 2020

Prijs incl. BTW: €745,- incl. begeleiding, 6 overnachtingen half pension met lunchpakket, excl. reis en versnaperingen.

Aantal deelnemers: tussen 3 en 8.

Vereiste conditie: een goede conditie is wel vereist, ervaring hoef je niet te hebben. We wandelen met een rugzak van ca. 8 kg.  en lopen ca. 3-6 uur per dag (excl. pauzes).

Aanmelden: vóór 20 augstus 2020 op http://www.bergwandelen-bloemers.nl/contact

Transport: Zowel met de trein als met de auto is het dal van Chamonix goed te bereiken (1.029km. vanaf Den Haag, reistijd 9 uur 50 min.). Er wordt zoveel mogelijk gepoold met auto’s. Ter plaatse zullen we een keer met een trein terugreizen naar de auto.

Accommodatie: We overnachten in 5 verschillende locaties, in principe overal met onze groep in een eigen slaapzaal. Bezien vanuit Corona worden wij als één huishouden beschouwd. Een slaapzak is voor beide huttentochten verplicht.

Programma

Hieronder volgt het dagprogramma. Let op, de hieronder genoemde wandeltijden zijn zonder de rustpauzes. Het programma kan aan Corona, weers- of andere omstandigheden aangepast worden. We beginnen op zaterdag begin van de avond 12 september in Refuge Alpin Le Tour en eindigen vrijdag 18 september  aan het begin van de middag. Op deze manier heeft een ieder de gelegenheid om op 1 dag heen te rijden en desgewenst de terugreis in 2 etappes af te leggen.

Dag 1 Refuge Alpin le Tour (1.453m.)

We ontmoeten elkaar uiterlijk 18.00u. in het sympathieke Chalet Alpin Le Tour, installeren ons in onze slaapkamer en maken tijdens het eten kennis. We nemen alvast onze bagage door voor de eerste 3-daagse huttentocht.

Dag 2 Refuge de la Pierre Bérard (1.924m)

Na het ontbijt pakken we onze spullen, rijden met goed weer en goede zin naar Vallorcine (10 minuten) en parkeren daar de auto. Bij goeie zin gaan we via het Chalet de Loriaz (2.020m.) naar de Refuge de la Pierre Bérard. We zijn in ruim 2 uur bij de koeien van de boerennederzetting Loriaz. Daar nuttigen we een kop koffie, met hopelijk bosbessentaart! Bij onze sfeervolle overnachtingsplaats krijgen we een fenomenaal uitzicht op Mont Blancketen, Aig.Rouges, Roches des Fiz. Als we de tocht kort houden dan stijgen we in 2,5 uur de 574m. rechtstreeks naar de Bérard.

Hoogteverschillen: 1.080m. stijgen en 500m. dalen

Tijdsduur: 5 uur (korte variant: 2,5 uur)

Dag 3 Refuge Moëde Anterne (2.002m.)

We gaan een stevige tocht tegemoet: over de Col de Salenton (2.526m.) en alleen in zeer goede omstandigheden kunnen we de Mont Buet (3.096m.) op en af. Zonder die top is de route ook al mooi en lang genoeg. Langs de Chalets de Villy (1.825m.), nog over de Collet d’Écuelle (2.027m.) en we gezellige en sfeervolle hut.

Hoogteverschillen: 800m. stijgen en 700m. dalen (incl. Mont Buet: 1.415m. stijgen en 1.289m. dalen)

Tijdsduur: 6 uur

Dag 4 Servoz (814m.)

Via het Lac de Pormenaz (1.945m.) zetten we de afdaling in en bij mooi weer gaan we de Pointe Noire de Promenaz (2.307m.) op! Verder gaat het omlaag, langs de Chalets de Pormenaz 1.925m). We eindigen met een asfaltweg om het treinstation te bereiken.

We nemen van Servoz de trein terug naar Vallorcine, pakken de auto en slapen weer in Refuge Alpin Le Tour.

Hoogteverschillen: 362m. stijgen en 1.550m. dalen.

Tijdsduur: 5 uur

Dag 5 Refuge Anterne Alfred Wills (1.810m.)

We rijden een uurtje (40 km.) met de auto van Le Tour naar Plaine Joux (1.375m.). Dan lopen we een aantal kilometers over een niet erg boeiende skipiste (in de winter dan) en een steile jeepweg omhoog. Maar bij de Col d’Anterne worden we beloond en ontvouwt zich de prachtige Désert de Platé. Dit is het grootste karstplateau van Europa een imposant lichtgrijs kalkgesteente, afgewisseld met mooie watervallen.

Hoogteverschillen: 991 m. stijgen 518m. dalen

Tijdsduur: 5.15 uur

Dag 6 Refuge de Platé (2.032m.)

De wondere wereld van het karst en het kalk houdt nog niet op. In tegendeel, want kort na de Refuge de Sales (1.877m.) begint, na een overdaad van groene velden en bos “de woestijn” van naakte en wild vervormde rots. De contrasten en lichtschakeringen zijn enorm. Even later kom je oog in oog te staan met niets minder dan de 4.800m. hoge Mont Blanc! Zelf sta je op slechts 2.000 meter hoogte. Eerst over de Col de la Portette (2.354m.) en dan dalen we, voldaan van alle indrukken, naar de hut.

Hoogteverschillen: 872 m. stijgen en 650 m. dalen

Tijdsduur : 5.30 uur

Dag 7 Plaine de Joux (1.356m.)

Onze laatste dag wordt een pittige, maar relatief korte afdaling terug naar de auto. We zigzaggen het zeer steile, maar goed te bewandelen pad omlaag. Daar nemen we nog een afscheidsdronk en zeggen elkaar na een heerlijke week gedag.

Hoogteverschillen: niet stijgen, 695 m. dalen

Tijdsduur : 3 uur