Zomerwandeltochten 2019
  • Bergwandelen met Frederike Bloemers

 

PROGRAMMA

Algemeen: Over het kantonTessin raak je niet uitgepraat. Zo groot als daar het hoogteverschil tussen dal en berg is, zo groot is ook de variatie aan landschappen. Weinig mensen, veel meren en watervallen. Via eiken-, beuken- en tamme kastanjebossen loop je vanuit het dal omhoog en omlaag. Gevarieerde flora, vooral in deze periode! Piepkleine, romantisch aandoende dorpjes met stenen huizen, soms verlaten. Weinig wind en regen. Maar áls het regent kan er heel veel vallen! We trekken van noord (Val Bedretto) naar zuid (Val Maggia) en dalen af naar Locarno. Wie weet duiken we nog even het Lago Maggiore in! Met de trein en stukje bus rijden we in 2 uur terug naar ons startpunt.

Periode: zondagavond 30 juni t/m 6 juli 2019.

Prijs incl. BTW: € 865,- incl. begeleiding, 6 overnachtingen half pension met lunchpakket, excl. heen- en terugreis, lokale reiskosten (max. €50,-) en versnaperingen.

Accommodatie: We slapen 3 nachten in slaapzalen in berghutten, en 3 nachten in comfortabele B&B’s in 2- en 3-persoons kamers. De innerlijke mens zal goed aan zijn trekken komen. Als vanouds krijg je in de berghutten goeie, stevig kost en in de dalen eten we in restaurants.

Transport: Het vertrekpunt All’Aqua (Nufenenpas) is goed met trein tot Airolo en bus te bereiken. Over de weg is het vanaf Utrecht 9,5 uur rijden ( 904 km.). Auto’s, indien relevant, laten we bij ons vertrekpunt voor de hele week staan. Om daar terug te komen nemen we de trein in Locarno en nog een stukje bus.

Vereiste ervaring en conditie: ervaring met bergwandelen is wenselijk, maar niet vereist. Je conditie moet goed zijn, je moet probleemloos met een rugzak van ca.8 kg. gedurende 4-5 uur per dag kunnen lopen (excl. pauzes).

Aantal deelnemers: tussen 4 en 8.

Aanmelden: voor 15 mei 2019 door te klikken op http://www.bergwandelen-bloemers.nl/contact

Gedetailleerd programma

We verzamelen op zondagavond 30 juni om ca. 17.30u. in het dorpje All’Aqua (1.614m.),Val Bedretto. In de sfeervolle B&B Locando Orelli laten we ons goed verwennen voordat we zes dagen de bergen ingaan! Die avond pakken we zorgvuldig onze rugzak en nemen de route van de trektocht door.

Het programma kan aan weers- of andere omstandigheden aangepast worden. Let op, de hieronder genoemde wandeltijden zijn zonder de rustpauzes.

Dag 1 Maria Luisa hut (Italië)

We pakken onze spullen en gaan zuidwestwaarts omhoog naar de hut Capanna Maria Luisa (2.160m). Bij de pas van Giacomo (2.313m.) gaan we de Zwitsers-Italiaanse grens over. Overal zijn in dit gebied meren en stuwmeren. Tot hier zijn de zgn. suisse allemand, dus de duitssprekende Zwitsers, meest zuidelijk vanaf Goms en het Rhonedal, afgezakt. Het kanton heeft een kalkstenen bodem met bijzondere bloemen zoals edelweiss. Als je wilt kun je hier douchen!

Hoogteverschil: 700m. stijgen en 150m. dalen.

Lengte en looptijd: 8 km. en 4 uur.

Dag 2 Capanna Basodino

We gaan weer terug naar Zwitserland, dus oostwaarts, waar een keten van 3.000 m. hoge bergen ons tegemoet komt. Verder richting de Capanna Basodino (1.856m.) duiken we dieper het gebergte van West-Tessin in. Als we over de col, de Bocchetta di Vallemaggia (2.635m.) zijn komen we in een ruig en verlaten gebied en zien we de hut (foto hierboven) al liggen.

Hoogteverschil: 475 m. stijgen en 779 m. dalen.

Lengte en looptijd: 10km. en 4,5 uur.

Dag 3 B&B Cevio

Vandaag komen we langzaam weer in de buurt van de beschaving. We zakken af richting het Lago Maggiore, eerst door het Val Bavona en dan naar het Valle Maggia. Beide sprookjesachtig. Als we daartoe redenen hebben kunnen we een stuk een lift naar beneden nemen, wel zonde van de fraaie wandeling. Eventueel een stukje bustransport. We verblijven in het dorpje Cevio (418m.) en eten daar in een van de knusse restaurantjes. We slapen heel romantisch in een boerderij-B&B La Stalla.

Hoogteverschil: 1.438m. dalen, geen stijging.

Lengte en looptijd: 14 km. en 4,5 uur.

 Dag 4 Capanna Alzasca

Dit wordt een hele pittige stijging, typisch Tessins! Steil omhoog door bossen gaat het eerst, totdat we in een verstild en rotsig terrein naar de schitterend gelegen Capanna Alzasca (1.734m.) lopen.

Hoogteverschil: 1.650 m. stijgen en 335 m. dalen.

Lengte en looptijd: 9 km. en 5 uur.

Dag 5 Terug naar B&B Cevio

De terugweg gaat via een andere, heel fraaie route naar beneden. Eerst lieflijke weiden en berkenbossen. Dan wordt de omgeving ruiger en steiler. We lopen langs de indrukwekkende Casata di Soladino en komen dan iets lager uit in het dorpje Someo (378m.). Dat ligt 6,5 km. af van ons onderkomen in Cevio. We leggen dat laatste stukje met de bus af.

Hoogteverschil: 1.456 m. dalen.

Lengte en looptijd: 9 km. en 3,5 uur.

Dag 6 Valle Maggia en terug naar startpunt

Dit wordt onze laatste en misschien wel meest gevarieerde dag. Want we lopen dan niet alleen het Valle Maggia verder uit, we snoepen ook even van het mondaine zomerleven in Locarno aan het Lago Maggiore. We hebben de vrijheid om op ieder moment het meestal prachtige voetpad in te ruilen voor het asfalt en op de bus te stappen. Uiteindelijk pakken we de trein en bus terug voor het Val Bedretto. Het zal einde van de middag zijn dat we elkaar terug bij de auto gedag zeggen. Mogelijk wil je nog overnachten alvorens richting huis te vertrekken. Dat kan (er is een optie op kamers genomen), maar valt buiten de tocht. Als het goed is kijken we terug op een onvergetelijk mooie week!

Hoogteverschil: max. 200 meter dalen.

Lengte en looptijd: ca. 12km. (tot Maggia) en 3 uur (of zoveel als we willen).