Winterwandeltochten 2022
  • Bergwandelen met Frederike Bloemers

 

Algemeen: In het fraaie gebied van de Sint Bernard maken we vijf uiteenlopende dagtochten. Het doodlopende, compleet verstilde maar oh zo mooie Val Ferret, is beroemd om zijn in de zomer populaire Tour du Mont Blanc. Het biedt fenomenale uitzichten. De andere 2 gebieden, bij Champex en bij Liddes, kenmerken zich doordat ze weinig skiliften hebben en dus ook rustig zijn. De wandelingen duren gemiddeld 4 uur per dag (excl. de pauzes).

Prijs: ca. €895,- inclusief huur lawinemateriaal (zendertje, schep,sonde), 6 overnachtingen half pension in hotel, met lunchpakket. Niet inbegrepen zijn de heen- en terugreis, eigen consumpties, huur sneeuwschoenen met stokken en eventueel lokaal vervoer.

Aantal deelnemers: tussen 3 en 8 personen.

Inschrijven: vóór 10 januari 2022 op http://www.bergwandelen-bloemers.nl/contact

Accommodatie: We slapen de eerste 2 nachten in het verstilde Val Ferret en de overige 4 nachten in het sfeervolle, houten hotel du Grand Sint Bernard in het dorpje Liddes op 1347m hoogte. Dit omdat het zo mooi centraal gelegen is. Daar hebben we 2-persoonskamers met gescheiden bedden. W.c. en douche zijn op de gang.

Vereiste ervaring en conditie: je hoeft geen ervaring hebben met bergwandelen, of  met lopen op sneeuwschoenen. Sneeuwschoenlopen is net als gewoon lopen, het gaat alleen langzamer. Je bindt de “raquettes” onder je bergschoenen. Stokken zijn wel nodig. Je conditie moet goed zijn, d.w.z. dat je kunt wandelen met een dagrugzak 3,5 - 5 uur per dag, exclusief de pauzes.

Materiaal: Een paklijst (de reguliere lijst èn de lijst met extra spullen voor in de winter) staat op de website, onder Programma. Je kunt sneeuwschoenen kopen (tussen de €130,- en €300,-), lenen of huren. Huren kan in Nederland (o.a. bij www.Base-camp.nl sneeuwschoenen en stokken ca. €10 per dag). Voor het lawinemateriaal (zender, schep en sonde) wordt gezorgd.

Transport: De afstand naar het beginpunt over de autoweg is vanaf Utrecht 960 km. Frederike bevordert dat er gepoold wordt met auto's (sneeuwkettingen mee voor de zekerheid!). Zij kan, indien nodig, met haar auto rijden en passagiers meenemen. Auto’s zijn handig, omdat we regelmatig naar een ander startpunt voor de wandelingen moeten rijden.

Programma: We verzamelen op zondagavond 13 februari uiterlijk om 17.30u. in de Auberge des Glaciers in La Fouly. hotel du Grand Sint Bernard. Na het gezamenlijke diner bespreken we het programma en pakken we onze dagrugzak voor de eerste tocht. Het programma kan aan de weersomstandigheden aangepast worden, vooral wanneer sprake is van lawinegevaar. Op vrijdagavond 18 februari na de laatste tocht rijdt een ieder richting huis. Waarschijnlijk is het verstandig nog een slaapplaats voor die nacht te vinden, daarin kunnen we faciliteren.

Dag 1 Val Ferret

Eerst oefenen we in een besneeuwd weitje met de lawinepieps. Dan beginnen rustig om aan de sneeuwschoenen te wennen. Heerlijk comfortabele start vanuit het hotel! We maken een 2 uur durende ronde van 5,5 km. via het gehucht Prayon. Weer terug in La Fouly gaan we gemotoriseerd naar het 8 km. verderop gelegen dorpje Praz de Fort. Nu duiken we een verstild zijdal westwaarts in, het Vallon d’Arpette de Saleina. We lopen een vriendelijk lus, gedeeltelijk door het bos. Maar vanuit de open plekken word je de ruigte van dit diepe dalletje gewaar. 4,2 km, 1,5 uur, 1.150m.

Hoogteverschil: 300m. stijgen en dalen.  Lengte: 9,7 km. Duur: ca. 3,5 uur

Dag 2 Champex (1480m)

Het volgende wandelgebied waar we met onze bagage heen rijden, ligt bij het sympathieke dorpje Champex. Met de auto is dit 19 km, 26 minuten rijden. Hier belanden we in een wandeleldorado waar we ons de hele dag uitstekend kunnen vermaken! Er zijn maar liefst 3 verschillende lussen in 3 windrichtingen te lopen! We laten ons inspireren door wat we zien en willen. Zeker is dat dit een prachtige dag wordt, met uitzicht op het Lac de Champex en het Val d’Entremont! Na de wandeling rijden we in een kwartiertje naar ons tweede hotel in Orsières. Daar zullen we 3 nachten verblijven.

Hoogteverschil: 600m stijgen en dalen. Lengte: 10,2 km. Duur: ca. 5 uur

Dag 3 Tsamonay (2111m)

Vandaag blijven we lekker hoog! Het wordt een van de mooiste tochten in dit dal, afgewisseld door open vlaktes en bossen. Het is een schitterende rondtocht. We rijden in 10 minuutjes naar Le Chapelet (1.595m). We volgen door het bos de hoogtelijn van de helling naar het noorden. Langzaam naderen we het mooie uitzichtspunt tot boven de 2.000 meter (Tsamonay) en we komen uit bovenaan de skilift. Over de vlakte naar Bavon en dalend duiken we een romantisch bospad in en komen zo terug bij de parkeerplaats.

Hoogteverschil: 516m. Lengte: 8,5 km. Duur: ca. 5 uur

Dag 4 Col St.Bernard (2.469m) Wanneer de sneeuw- en weersomstandigheden gunstig zijn maken we een imposante tocht naar de Zwitsers-Italiaanse grens. Het nog in gebruik zijnde, reusachtige klooster (Hospice) is opengesteld voor gasten. Het wandelpad loopt voor een groot deel over de gesloten pasweg en is zowel qua route als qua uitzicht sensationeel.

Hoogteverschil: 549m. Lengte: 6 km. Duur: ca. 4 uur

Dag 5 Col du Tronc (1608m)

Op onze laatste dag gaan we onszelf heel erg verwennen met een schitterende afscheidstocht! We rijden ons dal alvast weer uit, langs Orsières en stijgen noordwaarts naar het gehucht Levron (1.313m.). Half uur (23 min.) rijden. Naar Col des Planches rijden is 51 min. (33,8 km). Vandaaruit maken we een uitdagende rondtocht op hoogte, over de Col du Tronc (1.580m.) met het letterlijke (uitzichts)toppunt La Crevasse (1.807m.). Na eerst door larix-en sparrenbos gestegen te zijn, komen we in de openheid en kijken uit en blikken terug over “onze” Val Ferret en Val d’Entremont!

Hoogteverschil: 500 m. stijgen en weer dalen. Lengte: 11 km. Duur: ca. 4,5 uur.