ZOMERPROGRAMMA 2022
  • Bergwandelen met Frederike Bloemers

ZOMERPROGRAMMA 2022: VIER ONDERDELEN!

1. VOLGEBOEKT! ZESDAAGSE HUTTENTOCHT BEAUFORTAIN, 2 t/m 8 juli 2022

Algemeen

Deze prachtige rondtocht van ruim 100 km. lengte, hebben we vorige jaar als jubileumtocht gemaakt. Het was zo’n succes dat een herhaling hiervan onoverkomelijk is. We leggen 5800 stijg- en daalmeters af in zo’n 45 uur. De omgeving is wijds en uitgestrekt, pal ten zuiden van het Mont Blancgebied gelegen. We zien steenbokken en gemzen en in dit mooie seizoen hebben we ongetwijfeld mooie alpenflora op de koop toe! We lopen tussen rotsige torens en gekartelde graten, afgewisseld met weidevelden en beken. Kortom, een heel afwisselende omgeving.

Vereiste ervaring en conditie: goed, je wandelt met een rugzak van zo’n 10 kg. per dag 5-7 uur (exclusief pauzes), enige ervaring met lang door de bergen lopen is vereist.

Periode: 2 t/m 8 juli 2022

Prijs incl. BTW: € 815,- incl. begeleiding, 6 overnachtingen, vol pension (met lunchpakket), excl. reis erheen en terug, lokale reiskosten (max. €50,-) en versnaperingen.

Aantal deelnemers: tussen 3 en 6.

Aanmelden: voor 10 juni 2022 op http://www.bergwandelen-bloemers.nl/contact


Transport

Het begin- en eindpunt van de tocht zijn zowel per trein als per auto goed te bereiken. Vanaf Parijs rijdt de TGV in 3,5 uur naar Albertville. Daar kan je opgehaald worden, dat ligt maar 10 km. van het startpunt Queige af. Vermoedelijk gaan er ook auto’s heen en dan wordt er gepoold.

Accommodatie

We slapen overal in ca. 6-persoons slaapruimtes, 1x in het dal, de andere 5 nachten in berghutten. Voor 1 nacht kan een 2-persoons kamers gehuurd worden, mits deze nog beschikbaar is. De innerlijke mens zal met de Franse keuken goed aan zijn trekken komen! Vanwege Covid-19 is in de hutten meestal een slaapzak verplicht.

Programma

Op zaterdagavond ontmoeten we elkaar in de Gîte de Molliesoulaz. Let op, de hieronder genoemde wandeltijden zijn zonder de rustpauzes. Het programma kan aan Corona-, weers- of andere omstandigheden aangepast worden.

Dag 1 Gîte de Molliesoulaz (1000 m)

We verzamelen zaterdagavond 2 juli om uiterlijk 18.30u. in deze gezellige gîte, vlak boven het dorpje Queige (590m).

Dag 2 Refuge du Lachat (1555m)

Deze eerste dag zetten we direct de spieren goed aan het werk! We kunnen ons tegen geringe betaling een stuk omlaag laten rijden; de tocht wordt al pittig genoeg. Als we door bos zijn gelopen, doorkruisen we langzaam stijgend de velden, met voor ons al het eerste zicht op de Mont Blanc!

Hoogteverschil: 1126m. stijgen en 561 m dalen. Looptijd: 7 uur

Dag 3: Refuge de Roselette (1871 m)

We stijgen direct verder, verlaten het groen en overkruisen enkele brede collen. Halverwege nemen we een koffie bij de kaasboerderij Bellasta. Ook de Refuge de Roselette heeft haar sfeer van oorspronkelijke berghut behouden.

Hoogteverschil: 600m. stijgen en 260 m dalen. Looptijd: 8 uur

Dag 4 : Refuge Plan de la Lai (1818 m)

Het immense uitzicht op het Mont Blancmassief met de ruige gletsjers begeleidt ons continue. Vanaf de Col du Bonhomme lopen we over een kam naar de ruime en toch weer plezierige hut van onze week. We lopen over de mooie Crête des Gittes omlaag.

Hoogteverschil : 727 m stijgen en 765 m dalen. Looptijd: 7 uur

Dag 5 : Refuge de la Coire (2059m)

We lopen een vairant van de Tour de Beaufortain vanwege overvolle hutten. Parallel aan het grote stuwmeer Lac de Roselend lopen we op en af zo'n 14 kilometer. Mogelijk hebben we nog tijd om een heen en weertje naar de spannende Col du Bresson (2470m) te lopen voor een nóg mooier zicht op de markante Pierra Menta (2740m)!

Hoogteverschil : 840 m stijgen en 700 m dalen. Looptijd: 4 uur zonder Col du Bresson, anders 7 uur.

Dag 6 : Refuge de l’Alpage (1977m)

Een heerlijk gevarieerde dag hebben we voor de boeg, met een mogelijke tussenstop bij café-boerderij Refuge de la Coire, waar ze goeie koffie met taart hebben! Die biedt een fraai uitzicht op het 500 meter lager gelegen stuwmeer Lac de St-Guérin, waar we even later langslopen. We laten ons goed verwennen door het 4-koppige team (Murielle, Patrice, Laure, Marc) van deze comfortabel gerenoveerde hut.

Hoogteverschil : 411 m stijgen en 1220 m dalen. Looptijd: 7 uur

Dag 7: Naar startpunt Molliesoulaz (1000 m)

Het ruim gesorteerde ontbijt is essentieel voor het voltooien van onze huttentocht. aar gelukkig is er weer een aangenaam pauzemoment bij de Refuge des Arolles, waar we relaxed van het zicht op de Mont Blanc kunnen genieten. Nu volgt nog een langzame stijging en dan het sluitstuk van deze week: een afdaling van bijna 1000 meter! Maar dan word je warm verwelkomd in de gîte met alles wat een moe en dorstig mens, na deze onvergetelijke week, maar begeert. Mogelijk kunnen we daar nog overnachten (op eigen kosten) en anders zoeken we richting huis elders een onderkomen.

Hoogteverschil : 350 m stijgen en 1250 m dalen. Looptijd: 7 uur

 

 

 

Tour des Fiz2

Algemeen

In de Franse Haute-Savoie, vlakbij de Zwitserse grens en zo’n 30 km. ten zuiden van het Meer van Genève, ligt het dorpje Chapelle d’Abondance (1027m.). En daar staat het rustieke hotel L’Esprit de Montagne, opgericht door een sympathieke en sportieve Nederlander. De omgeving is ongekend gevarieerd met meren, beken, moerassen en natuurlijk veel bergen. Bloemen volop in dit seizoen en grote kans dat we steenbokken en marmotten tegenkomen. Aan cultuur is ook geen gebrek, want op loopafstand is de abdij van Abondance uit de XIIe eeuw te bezichtigen en er is een kaaswinkel van de Abondance kaas. Ook valt er geologisch veel te leren, want het gebied is een van de 4 Franse “geoparken” van UNESCO.

Prijs: € 925,- incl. begeleiding, 6 overnachtingen, vol pension (met lunchpakket), excl. reis erheen en terug, kosten voor lokaal vervoer, zoals bus en kabelbaan en eigen versnaperingen.

Aantal deelnemers: tussen 3 en 8.

Inschrijven: voor 10 juni 2022 op http://www.bergwandelen-bloemers.nl/contact

 

Boven la Sage

Algemeen

Aan de zuidzijde van het Zwitserse Wallis is mooi weer nagenoeg gegarandeerd. Het gebied biedt schitterende uitzichten op bergreuzen zoals de Pigne Arolla (3773m.) en nog mooier, de 4300 meter hoge Dent Blanche. Er zijn legio mogelijkheden om te wandelen en alles is in te korten of uit te breiden, al naar gelang de behoefte. We lopen door lieflijke bloemhellingen en door ruig gesteente. En je hebt grote kans om gemzen en natuurlijk bergmarmotten te zien! De wandelingen variëren van 4 tot 5,5 uur, waarbij we per wandeldag zo’n twee uur pauzeren. We zijn dus een groot deel van de dag op pad.

Prijs: €925,- voor begeleiding en 5 overnachtingen,vol pension (met lunchpakket). Niet inbegrepen zijn de heen- en terugreis, eigen consumpties en eventueel lokaal vervoer.

Aantal deelnemers: tussen de 3 en 8 personen.

Inschrijven:  vóór 20 juli 2022 op http://www.bergwandelen-bloemers.nl/contact

 

210709 H Savoie 9

 Algemeen

Een meer gevarieerde bergweek dan deze kun je je niet voorstellen. Ook voor deze huttentocht is een fit en goed getraind lichaam van belang. De tocht gaat door het verlaten en ruige Ober-Engadin. We steken passen over van boven de 2000 meter die schitterend uitzicht bieden, o.a. op de 4000 meter hoge Bernina. Vanaf het mondaine Davos vertrekken we direct richting het ongerepte hooggebergte. En daar komen we alleen halverwege de week enigszins uit wanneer we logeren in het fraaie bergdorpje Bergün. Verder doorkruisen we het rotsachtige gebied tot we vlakbij de Julierpas weer de bewoonde wereld inkomen.

Prijs: €1095,- voor begeleiding en 7 overnachtingen, vol pension (met lunchpakket), met lunchpakket. Niet inbegrepen zijn de heen- en terugreis, eigen consumpties en eventueel lokaal vervoer.

Aantal deelnemers: tussen de 3 en 8 personen.

Inschrijven:  vóór 20 juli 2022 op http://www.bergwandelen-bloemers.nl/contact