ZOMERPROGRAMMA 2022
  • Bergwandelen met Frederike Bloemers

Boven la Sage

Algemeen

Aan de zuidzijde van het Zwitserse Wallis is mooi weer nagenoeg gegarandeerd. Het gebied biedt schitterende uitzichten op bergreuzen zoals de Pigne Arolla (3773m.) en nog mooier, de 4300 meter hoge Dent Blanche. Er zijn legio mogelijkheden om te wandelen en alles is in te korten of uit te breiden, al naar gelang de behoefte. We lopen door lieflijke bloemhellingen en door ruig gesteente. En je hebt grote kans om gemzen en natuurlijk bergmarmotten te zien! De wandelingen variëren van 4 tot 5,5 uur, waarbij we per wandeldag zo’n twee uur pauzeren. We zijn dus een groot deel van de dag op pad.

Prijs: €925,- voor begeleiding en 5 overnachtingen,vol pension (met lunchpakket). Niet inbegrepen zijn de heen- en terugreis, eigen consumpties en eventueel lokaal vervoer.

Aantal deelnemers: tussen de 3 en 8 personen.

Inschrijven:  vóór 15 juli 2022 op http://www.bergwandelen-bloemers.nl/contact

Transport

Het dal is, behalve met de auto, ook uitstekend met trein en bus te bereiken. De postbus voorziet in een goed functionerend lokaal vervoer. De afstand naar het beginpunt over de autoweg is vanaf Utrecht 960 km. Frederike bevordert dat er gepoold wordt met auto’s. Ze zijn wel handig, omdat we regelmatig naar een ander startpunt voor de wandelingen moeten rijden.

Vereiste conditie en ervaring

Je hoeft geen ervaring te hebben met bergwandelen, een goede conditie is wel vereist.

Paklijst

Op deze website vind je de paklijst onder de tab Programma.

Accommodatie

We slapen de eerste 2 nachten Hotel-Gite Alpes Hauderes in 2- of 4-persoons kamers met wastafel. Douche en w.c. op de gang (1 kamer met douche). Tegen bijbetaling is een 1-persoonskamer mogelijk. De volgende dag slapen we in een berghut op 2800 meter hoogte! Daarna slapen we 2 nachten in het sfeervolle Pension du Lac Bleu. Daar hebben we een slaapzaal, maar tegen bijbetaling van €20 resp. €40 per nacht heb je een 2- resp. een 1-persoonskamer. We komen de laatste wandeldag terug in het dal en de liefhebbers kunnen dan nog een paar uur richting Nederland terugrijden (overnachten in Duitsland of Frankrijk is goedkoper dan in Zwitserland). Ook kan je evt. weer in Lac Bleu of elders slapen, op eigen kosten.

Programma

Onderstaand wandelprogramma is een voorstel en kan, behalve wat betreft de accomodaties, aangepast worden aan omstandigheden zoals weer en wensen. Andere wandelmogelijkheden zijn ook voorhanden en kunnen besproken worden.

 Dag 1. Aankomst Les Haudères

We komen aan uiterlijk 19.00u. in het hotel-gîte Alpes-Haudères. We maken kennis met elkaar tijdens het gezamenlijke diner. We bespreken we het programma en pakken onze dagrugzak voor de eerste tocht. En dan moe van de lange reis tussen de lakens!

 Dag 2. Bricola ( 2.415m.)

 Vanaf La Salay (1.766m.) via Ferpècle (1.800m.) naar het machtige uitzicht over de Glacier du Mont Miné bij Bricola. 's Avonds pakken we onze rugzak voor de 2-daagse huttentocht.

Duur : 4,5 u. Stijgen en dalen: 700m.

Dag 3. Cabane des Aiguilles Rouges (2821m.)

We gaan met auto of bus naar het startpunt bij Arolla. Eerst lopen we onderlangs twee eindmorenen van de Ignesgletscher en de Aig. Rougesgletscher. We worden in deze fraaie, uit 1948 stammende hut gastvrij ontvangen, frissen ons op en genieten van het uitzicht. Voor de energieken onder ons verkennen we de indrukwekkende omgeving van de hut en de anderen kunnen van het fabuleuze uitzicht op 4-duizend meter hoge bergen genieten!

Hoogteverschil: 800 m. stijgen.

Duur: 4 uur

Dag 4. Naar het dal terug (2000m.)

Na het ontbijt pakken we onze slaapspullen weer in en dalen vanuit de hut af langs het knalblauwe Lac Bleu (pootje baden gaat en zwemmen ook, ook al is het water op 2.000 m. ijskoud!). Onze volgende overnachtingsplek, het pension (met de misleidende naam) Lac Bleu laten we nog even ver (300 meter lager!) onder ons liggen. Want eerst halen we onze auto in Arolla op, al traverserend langs een fraai en soms steil pad. Met de auto rijden we in 5 minuutjes naar het pension.

Hoogteverschil: 804 m. dalen.

Duur: 3,5 uur.

Dag 5. Naar Haut Glacier de Arolla (2500m.)

 Vanuit Arolla (2000m.) via het Plan Bertol (2660m.) naar de voet van deze indrukwekkende gletscher.

Duur: 4,5 u. Stijgen en dalen: 800m.

Dag 6. Pic d’Artsinol (2998m.).

We sluiten met een prachtige tocht deze week af. Met de stoeltjeslift bij Evolène (1826m.) naar 2121m. en over Pas d'Arpilles naar de top van de Artsinol. Daarmee tippen we net (niet?) de 3000 metergrens aan! Beneden drinken we nog samen wat en zeggen we elkaar moe en voldaan gedag en gaat ieder zijns weegs. Je kunt een stuk naar huis rijden of nog een nacht in Pension du Lac Bleu (op eigen kosten) of elders verblijven.

Duur: 5u. Stijgen en dalen max. 800m.