Steenbreek

Sneeuwschoentocht 25 februari t/m 2 maart 2024-VOLGEBOEKT

 Algemeen

De twee dalen in Zuid-Wallis, die we komende winter gaan belopen, zijn bij mij favoriet. Het gebied biedt schitterende uitzichten op bergreuzen zoals de Pigne Arolla (3773 meter) en, nog mooier, de 4300 meter hoge Dent Blanche. We worden verwelkomd door de voor deze streek kenmerkende houten huizen, de geur van houtvuur, de statige Arolla-den. Er zijn legio mogelijkheden om te sneeuwschoenwandelen en alle tochten zijn in te korten of uit te breiden, al naar gelang de behoefte. De wandelingen variëren van 4 tot 6 uur, waarbij we afhankelijk van het weer regelmatig pauzeren.

Prijs: deelname is €1.035,- voor zes overnachtingen met half pension in hotel, met lunchpakket. Niet inbegrepen zijn de heen- en terugreis, eigen consumpties, lokaal vervoer, huur van sneeuwschoenen en van verplicht lawinemateriaal (pieps, sonde, schep, ca €85,-); bij de huur van deze spullen kan ik bemiddelen.

Aantal deelnemers: tussen de 4 en 8 personen.

Inschrijven: vóór 10 januari 2024 op http://www.bergwandelen-bloemers.nl/contact

 Vereiste conditie en ervaring: je hoeft geen ervaring te hebben met sneeuwschoenlopen, een goede conditie is wel vereist.

Paklijst: op deze website vind je de paklijst.sneeuwschoen

Accommodatie: We slapen de eerste 4 in het eenvoudige en sfeervolle hotel-gîte Des Alpes in Les Haudères; de kamers zijn geheel uit hout opgetrokken. Het restaurant bereiken we buitenom. De volgende 2 nachten eten en slapen we in het dorpshotel Au manoir https://www.aumanoir.ch/ in Vissoie. Een 1-persoonskamer kan, zolang beschikbaar, tegen bijbetaling bij beide onderkomens gereserveerd worden.

Transport: Beide dalen zijn, behalve met de auto (sneeuwkettingen meenemen voor de zekerheid!), ook uitstekend met trein en bus te bereiken. De bus zullen we sowieso voor lokaal vervoer gebruiken, soms met een gratis sikbus. De afstand naar het beginpunt over de autoweg is vanaf Utrecht 960 km. Frederike bevordert dat er gepoold wordt met auto’s. Auto's zijn wel handig, omdat we regelmatig naar een ander startpunt voor de wandelingen moeten rijden.

UitzichStBernard

 

Programma zondag 25 februari t/m zaterdag 2 maart 2024

Onderstaand programma kan altijd aangepast worden aan omstandigheden zoals weer en wensen. Andere wandelmogelijkheden zijn ook voorhanden en kunnen besproken worden.

 Dag 1. Aankomst Les Haudères (1460m.)

 We komen aan uiterlijk 18.00u. in het pension. Tijdens het eten maken we kennis met elkaar. We pakken daarna onze dagrugzak voor de volgende dag.

 Dag 2. Les Haudères

Direct vanuit onze gîte gaan we een inlooprondje maken en met onze lawinepieps oefenen. We kunnen twee prachtige lussen maken: eerst richting de Ferpèclegletscher en dan naar het dorpje Forclaz. We hebben een fenomenaal uitzicht op de vierduizender, de Dent Blanche!

Duur van elke lus: 2 u., elke lus stijgen en dalen: 300m.P2060025 3

Dag 3. Arolla (2006m.)

We rijden in een klein kwartiertje (of pakken de bus) naar het pension La Gouille. Daar stijgen we per sneeuwschoen naar het zo’n 200 meter hoger gelegen Lac Bleu. Na dit rondje van zo’n 2 uur pauzeren we in het pension met een warm drankje. Van daaruit maken we een prachtige tweede rondtocht langs het dorpje Arolla. 

Lus vanaf La Gouille: duur 2 u. stijgen en dalen: 280m. Lus vanaf Arolla: duur 3,5 u. stijgen en dalen 180m.

Dag 4. Pralong

We pakken onze bagage, want verhuizen aan het eind van de dag naar een nieuwe overnachtingsplaats. We rijden een halfuur naar het gehuchtje Pralong in het andere zijdal. Daar lopen we 2 lussen in een 8 en vullen zo probleemloos de hele dag! We drinken een welverdiende kop hete chocola in het café bij de parkeerplaats. Voor etenstijd stappen we in de auto om in een uurtje naar het belendende dag Val d’Anniviers te verhuizen. Daar worden we warm verwelkomd door de familie Bourgeois in hun fijne hotel.

Lus vanaf het dorpje Leteygeon, duur: 3,5 uur, stijgen en dalen 300 m. Lus naar de stuwdam van Dixence:  duur: 2,5 u. stijgen en dalen 100 m.

Dag 5. Weisshornhotel (2245 m.)

Met de gratis skibus of auto naar St. Luc en via café Prilluit lopen we richting het fenomenaal gelegen, traditionele Weisshornhotel. Een prachtige tocht met schitterende vergezichten. De koffie en Apfelstrudel smaken daar verrukkelijk! Er zijn diverse afdaalmogelijkheden. Bij helder weer zien we diverse drieduizenders en misschien wel de Matterhorn!

Duur: 5 u., stijgen en dalen 700 m.

Dag 6. Cabane Illhorn (2146 m.)

Deze dag kunnen we net zo lang en kort maken als we willen, want ook deze loopt in een acht. Eerst pakken we onze bagage in en checken uit het hotel. Eerst nemen we de gratis skibus een kwartiertje naar het dorpje Chandolin (1920m). De eerste lus gaat via gehuchtje Pramarin naar de Cabane Illhorn. Kopje koffie tussendoor zal goed smaken. Dan de tweede lus naar Tignousa en eventueel door naar de Bella Tolahut op 2.345 m. Bij het historische dorpje St.Luc (1625m) nemen we de bus weer terug. In ons hotel nemen  we nog een gezellige afscheidsdronk en rijden we na een onvergetelijke week huiswaarts. Het is dan al in de middag, dus is het verstandig om de thuisreis in tweeën te splitsen en ergens een overnachting te boeken (niet inbegrepen).

Lus Illhorn duur: 1,5 u., stijgen en dalen 200 m. Lus Tignousa duur: 1,5 uur, stijgen en dalen 260 m.