Steenbreek

Zes tochten Mont Blanc-gebied, 10 t/m 16 september 2023

 Wat je gaat beleven:

Het Mont Blancgebied is enorm populair en niet voor niets! Al vanaf het dal van Chamonix kan je de indrukwekkende granietbergen zien en de wandelmogelijkheden zijn met of zonder gebruik van de kabelbanen oneindig groot. We zitten opzettelijk aan het eind van het hoogseizoen, om de drukte te vermijden en te genieten van het rustige nazomerweer. Het programma is een indicatie en kan al naar gelang het weer en onze eigen conditie aangepast worden.

Aantal deelnemers: maximaal 5.

Vereiste conditie en ervaring: een goede conditie, je kunt prima zonder ervaring met wandelen in de bergen mee.

Accommodatie: de overnachtingsplekken bestaan uit eenvoudige pensions, met slaapzaaltjes van 4 of 6 bedden. Douche en w.c. zijn op de gang. De keuken is altijd op z'n Frans, vaak vegetarisch en altijd smaakvol. Éenmaal slapen we in een uiterst romantisch gelegen, kleine berghut. Daar is geen douche.

Transport:  of je per trein of per auto komt, ter plaatse rijdt er door het Chamonixdal een fantastische gratis pendelbus. Deze is gratis en heeft een grote frequentie, waardoor de wandelmogelijkheden legio zijn!

Prijs: €845,- incl. begeleiding, 6 overnachtingen half pension met lunchpakket, excl. alle vervoerskosten en consumpties tussendoor.

Aanmelden: vóór 15 juni 2023 op http://www.bergwandelen-bloemers.nl/contact

Programma:

1e dag. Zondag 10 september

We rijden naar het Chamonixdal en ontmoeten elkaar rond 18.00u. in Chalet La Tour (1.466m.). Dit pension ligt hoog op een helling, aan de voet van een enorme gletsjer.

2e dag. 11 september Aiguilles de Possettes (2.201m.)

We lopen relaxed vanuit ons onderkomen direct omhoog voor een heerlijke rondtocht. Die kunnen we  op diverse manieren uitgebreid of ingekort worden.  We stijgen 650m. naar de naalden (=aiguilles) en krijgen een eerste overzicht  van het onmetelijke Mont Blancmassief. Misschien hebben ze bij de gîte Charamillon nog bosbessentaartjes! Over makkelijke paden en door open landschap dalen we af naar ons chalet.

 3e dag. 12 september Refuge de Loriaz (2.020m.)

Met de pendelbus rijden we een paar minuten naar het beginpunt van gelukkig weer een rondtocht. Een stuk lopen we door de inmiddels kleurende naaldbomen, in totaal 4 uur heen en terug. We hebben schitterend zicht op zeker tien granieten vierduizenders, waaronder de hoogste top van Europa. In de namiddag pakken we en de avond onze spullen voor de tweedaagse huttentrektocht.

4e dag. 13 september Refuge Bellachat (2.151m.)

Deze ervaring mag je niet missen! Een tweedaagse tocht met een overnachting in een berghut op een van de mooiste plekjes van de Franse Alpen. We zetten onze auto met bagage in het dorpje Les Houches bij onze gîte voor de volgende dag. Geleidelijk stijgen we ruim 1000 meter en komen na in de sfeervolle berghut aan. We zien daar een fenomenale zonsondergang. We kunnen ’s ochtends vroeg de rijen lichtjes van  de Mont Blanc-beklimmers !

5e dag. 14 september Terug naar het Chamonixdal

Via een andere, kortere weg dalen we weer af. Er zijn een paar varianten voor denkbaar. Dat kan het makkelijkste met de kabelbaan La Flégère. Maar eerst lopen we over een brede graat naar de Le Brévent (2.526m.), waar de kabelbaan begint. Continue worden we begeleid door het panorama van gletsjers die naar de bergreuzen leiden.  Het heet hier dan ook de Balcon Sud van de Mont Blanc.

6e dag. 15 september Tête aux Vents

Met de pendelbus rijden we naar Tré-le-Champ. Dit panoramapad begint met een stijging in zigzags, totdat je met wat ijzeren ladders een rotsbarrière over gaat. Het uitzicht is nu ook op roodachtige rotsen in plaats op ijs en grijs graniet. Dit zijn de Aiguilles Rouges, waar eveneens klimmers hun hart ophalen. De afdaling loopt over een stenig en steil pad, maar ladders zijn hier niet nodig.

7e dag. 16 september

Dit wordt onze laatste dag! Waarschijnlijk zijn we best wat moe en willen we niet al te ambitieus zijn. Met een stoeltjeslift 400 meter naar de Bossonsgletscher te gaan, naar het Chalet du Glacier des Bossons (1.425m.). Van daaruit kunnen we zover omhoog lopen als we willen en deze schitterende, woeste gletsjer van dichtbij zien.  We kijken terug op een prachtige week en ieder gaat aan het eind van de middag huiswaarts.