DSC05713 2

Recensies

Lees hier enkele recensies van gemaakte tochten met Frederike:

Erik (Graubünden, september 2022):

De tocht in Graubünden vond ik geweldig en ik ben dankbaar voor alle mooie ervaringen die we tijdens deze tocht hebben mogen delen. De grote variatie in landschappen en overnachtingsplekken maakte dat elke dag weer bijzonder was. Het gezelschap vond ik ook erg fijn en de (onschuldige) intimiteit die in de loop van de week ontstond heb ik als bijzonder ervaren. 

Annemieke (Beaufortain, juli 2022):

Mijn doel was een onbezorgde huttentrektocht, waarbij ik alles kan overlaten aan een deskundige toerenleider en ik verder niets hoefde voor te bereiden. En die verwachting is waargemaakt. Genoten van a tot z van deze heerlijke week!

Marijke en Frans (Sibratsgfäll, Oostenrijk, sneeuwschoenlopen januari 2022)

De evaluatie hebben we ter plekke natuurlijk al gehad, wat hadden we goede uitdagingen bij prachtig weer. We hebben een super verslag met fotos samengesteld, dan moet men wel enthousiast zijn.

Johanneke en August (Beaufortain, september 2021):

Ik vond de afwisseling van de hutten erg leuk. Het was een ontspannen groep en ik vond het knap zoals je wel onze gids was op een prettige manier terwijl je ons allemaal kende. Goed gedaan (Johanneke). Ik vond dat je goed anticipeerde op eventuele problemen en moeilijkheden (lastige passages, het weer, vermoeidheid) en onvolkomenheden (zoals even een verkeerd gekozen route) adequaat oploste (August).

Marijke en Hilma (Haute-Savoie juli 2021)

Informatie tijdens de tocht was goed. Je vertelt veel, deelt je kennis. Ik kijk nu nog vaker naar de bloemen die ik onderweg tegenkom. Je betrekt ons in je plannen, staat open voor suggesties en ideeën van anderen. De sfeer was zeer plezierig, leuke groep, heel ontspannen. Knap hoe je het doet; enerzijds deel van de groep zijn en anderzijds de leiding (durven) nemen (Marijke). Leuk hoe je ons bijna elke dag tracteerde op iets educatiefs en echt super dat en hoe je (spelenderwijs) je kennis van flora en fauna met ons hebt gedeeld. Je manier van optreden is zeker gepast: positief, respectvol, je geeft ruimte als het kan en bent resoluut als het moet. De manier waarop je vlak voor vertrek ‘veto’ uitspreekt over de inhoud van ieders rugzak, vond ik ijzersterk (Hilma).

Marco en Maarten (Glarüs, augustus 2020)

Algemeen (Maarten:) Ik heb bewondering voor de wijze waarop je met de groep omgaat. A., die wat minder bergervaring en conditie had, wist je op een prettige manier erbij te houden en de familie, die zich wat eigengereid gedroeg, wist je toch te hanteren! Over eten (Maarten:) Helemaal prima! Heerlijk gegeten in de onbemande hut! Complimenten voor het samenstellen van de maaltijd! Aangename variatie ! (Marco:) Lunchpakket vind ik luxe maar ook wel handig – je eigen snackvoorraad hoeft maar klein te zijn. De eigen lunchpakketten voldeden goed (snacken op de plek).

Yolanda (Tour de Muverans, juli 2020)

Ik kan volmondig antwoorden dat het een prima tocht was onder jouw - deskundige - leiding. Ik heb slechts een enkele suggestie voor verbetering: na een pauze iets langer de tijd geven om de rugzak weer om te doen en pas gaan lopen als je ziet dat iedereen zo ver is.

Acht Belgische dames (Hohe Tauern, eind februari 2020)

1.Prachtige herinnering aan onze mooie deugddoende vakantie. 2.Sportief gezellig deugddoende vriendschappen van iedereen in  volle natuur een zalige retraite.... voor herhaling vatbaar. 3.Héél erg bedankt ik geraak er ook niet over uitgeteld hoe mooi hoe fijn hoe gezellig en lekker alles was. 4.Dank voor de superfijne week dank zij jou en dank ook aan de fijne sportieve vriendinnen!! 5.Ook ik geniet na van een fantastische week en ben blij dat ik deel mocht zijn van een groep toffe dames. 6.Ik denk nog met veel plezier en een beetje heimwee aan de aangename dagen en mooie tochten , gezellige babbels en de ontspanningsmomenten in de sauna.

Maarten (sneeuwschoentocht Prättigau-CH, februari 2020)

"Ik vond het heel goed hoe je omging met verschil in conditie van de deelnemers. Door de dagtocht te splitsen in een gedeelte gemakkelijk en een vervolg wat pittiger kwam iedereen aan zijn trekken. Ik had me op een duur Zwitserland ingesteld, maar viel alles mee. Vond het heel leuk om met je op stap te zijn, en ik heb bewondering hoe je omging met lastige vragen. De sfeer bleef prettig."

Vincent (sneeuwschoentocht Prättigau, februari 2020)

"Ik vond het een perfecte, ja perfecte week. Dankzij jouw voorbereiding was het qua timing, afstemming op het weer, is dus anticiperen en flex, helemaal prima. Ook de persoonlijke instellingen, eens zijn en oneens zijn over brede onderwerpen, zeer stimulerend."

Groep van 11 van een Leidse jaarclub uit 1976 aan het woord (Tour des Dents de Midi-CH, september 2019)

Woord vooraf: doordat ik 3 dagen voor vertrek met de Leidse jaarclub mijn pols brak, is de tocht - overigens voortreffelijk - geleid door mijn vervangster Susanne Zbinden. De recensies gaan daarom hoofdzakelijk over de voorbereidingen het programma en minder over de begeleiding van de tocht.

  • "Het programma overtrof mijn verwachtingen. Was sowieso al erg leuk en aantrekkelijk geschreven. met aanlokkelijke teksten over taartjes, uitzichten, hütten, etc. Dat het 5 zulke verschillende dagen zouden worden was uniek! Voor iemand als ik was dit echt een topervaring in mijn leven. Verrukkelijk om eens even zonder het hele gezin nieuwe ervaringen op te doen, uitgedaagd te worden, veel te leren. En ja lopen en zijn in de bergen is voor mij echt een fantastisch iets!"
  • "Prachtige tocht, opbouw goed door eerst inloop dag te doen (vond ik erg prettig want beter idee hoe warm/koud en hoeveel laagjes, ook gewicht rugzak beetje testen etc.). Ik denk ook dat de richting zoals wij de tocht gelopen hebben erg mooi is en misschien wel mooier dan andersom."
  • "Het was een geweldige week! Voor mij was het lang geleden dat ik in de zomer in Zwitserland was geweest, wat is het er prachtig. De tocht zelf vond ik prachtig, met véél afwisseling, voor mensen die nog nauwelijks in de bergen gelopen hebben waren dag 1 en dag 2 uitdagend, maar Susanne heeft een ieder daar vaardig doorheen geloodst."
  • "Ik had geen verwachtingen, anders dan dat ik er vooraf best wel beetje tegenop zag, omdat ik ook geen ervaring had met bergwandelen. Ik was ook benieuwd naar de zwaarte van de tocht. Het was heel fijn om van te voren per dag te kunnen lezen wat de tocht per dag inhield."
  • "Uit de hoosbui aan juichende reacties na thuiskomst zullen jullie wel afgeleid hebben dat het echt als een geweldige tocht en ervaring is beleefd. Het was ook helemaal super!"
  • "De voorbereidingen door Frederike waren top. Niet teveel, zeker niet te weinig en leuk dat de info over langere tijd verspreid (ook terug) kwam. Dit droeg bij aan de feestvreugde vooraf."

Maartje (Tour de Muverans, augustus 2019)

Ik wilde heel graag een huttentocht doen en dat is me ook heel goed bevallen. Het gevoel echt helemaal wég te zijn van de bewoonde wereld, en (tot op zekere hoogte) in primitieve omstandigheden en met weinig spullen toch te kunnen genieten, is onbetaalbaar gebleken. De Zwitserse hutten zijn daarbij een wonderlijke combinatie van luxe (een drie-gangen diner met een glaasje wijn erbij) en toch primitief (geen douche, slaapzalen). Ik vond de hutten waarin wij verbleven eigenlijk zonder uitzondering erg goed – allemaal verschillend, maar allemaal hadden ze wel iets bijzonders. En ik houd wel van primitief. Mogelijk zou je voor andere deelnemers dat toch wat primitieve karakter iets meer kunnen benadrukken – met een positieve insteek (back to basics / wat heb je eigenlijk weinig nodig / louterende ervaring). Het is erg leuk dat je veel van de natuur en van de bergen afweet, ook bijvoorbeeld welke bergen je ziet in het uitzicht. Dat vind ik echt van toegevoegde waarde, je gaat daardoor toch bewuster naar de omgeving kijken.

Michiel (Tour de Muverans, augustus 2019)

De sfeer vond ik prima, relaxed, je bent voorzichtig maar laat deelnemers ook de ruimte.

Adrileen (Tessin juli 2019)

Ik was echt onder de indruk van je zorgvuldigheid bij de voorbereiding, met name dat je zelf 2 weken van te voren de situatie ter plaatse bent gaan nalopen en toen ook de beslissing hebt genomen om wijzigingen aan te brengen in het programma en dat allemaal op zo korte termijn te regelen. Ik was daar erg blij mee. Je kennis over bergplanten en vogels is indrukwekkend, en bovendien ben je zelf ook nieuwsgierig naar hoe dat in elkaar zit, zoals ook t.a.v het gesteente. Het is daarom erg leuk om met jou door de bergen te lopen, omdat het zo ook nog een beetje een gezamenlijke ontdekkingstocht is.

Yolanda en Hayfaa (Sneeuwschoentocht St. Bernard gebied 3 t/m 8 maart 2019)

Wat een heerlijke week: prachtige wandelingen en veel sneeuw. Op onze tochten zijn we maar weinig andere mensen tegengekomen. Frederike heeft ons gewezen op dierensporen en we hebben naast twee gemzen en enkele reeën ook notenkrakers gezien. Probeer het je maar in te denken: volop zon en sneeuw in de stille bossen (ook op de bomen) en als beloning voor het stijgen onder meer een schitterend uitzicht op het Mont Blancgebied. Er lag heel veel sneeuw en het lawinegevaar was aanzienlijk. Frederike heeft ons dan ook geleerd hoe we de lawinepiepers moeten gebruiken. Ze heeft bovendien iedere dag zorgvuldig bekeken welke wandelingen verantwoord waren. Onze tocht naar de St. Bernardpas kon om die reden helaas niet doorgaan, maar van het alternatief hebben we genoten. Dat we bij deze niet-geplande tocht af en toe een stukje op onze schreden moesten terugkeren, was geen enkel probleem. Integendeel, die dreigende lucht (die de mooiste foto heeft opgeleverd) was ons anders ontgaan. Na terugkeer was voor de stramme spieren (thuis te weinig geoefend) met name de douche belangrijk. En die was buitengewoon warm en lekker.

Maartje en Gerhard (Wallis juli 2017)

"Wat wás het fijn met ons hele gezin in de prachtige Val d’Herens. Frederike had leuke afwisselende wandelingen voorbereid en ze kent de omgeving erg goed. Het weer werkte gelukkig goed mee, waardoor we nog extra genoten hebben van de schitterende bloemenweides, hellingbossen, gletsjermeren, karakteristieke dorpjes en vergezichten. Wij hadden geen van allen erg veel wandel-ervaring (en al zeker niet in het hooggebergte) maar dat bleek geen probleem, ook niet voor onze tiener-dochters, mede dankzij de goede begeleiding van Frederike. Echt een top week en een aanrader."

Dochter Lena (ca. 14 jr.): ‘Een beschrijving in drie regels? Dat is helemaal niet nodig, het kan in één woord: geweldig!"

Dochter Else (ca. 11 jr.): "Ik vond een hele week alleen maar wandelen wel heel lang. Maar ik vond het wel heel erg leuk".

 Joke (de Harz maart 2017)

"Mooie wandelingen met veel afwisseling. Routes volgen deels het stelsel van waterlopen dat de ertsmijnen van voldoende water moest voorzien. Met Frederike als gids zal je niet snel verdwalen in de uitgestrekte bossen. Tochten in lengte goed te doen in aangeduide tijdsduur, mede dank zij goede planning en begeleiding. Inclusief reis redelijke prijs/prestatie verhouding. Begeleiding met aandacht voor de individuele deelnemers werkt goed uit voor de sfeer. Accomodatie eenvoudig maar geschikt voor sportieve vakantie, ook in gezinsverband."

Ian (Mont Blanc juni 2016)

"De zes dagen die we met jou hebben doorgebracht in de Alpen waren geweldig en dat overtreft een dag in de auto 6x! Ja, we hebben geboft met het weer, en de Alpen zijn van zichzelf prachtig, maar je hebt alles fantastisch georganiseerd en was continu bezig om te zorgen dat alles goed liep en ieder aan zijn trekken kwam. Dankzij jouw inzet (en een geweldige groep tochtgenoten) hebben Frieda en ik een fantastisch vakantie gehad. Heel veel dank daarvoor."

Christine (Jura  maart 2016)

"Leuke en gezellige begeleiding, open voor suggesties van de groep, op beslissende momenten leidend. Mooie omgeving, met voldoende sneeuw. Goede afwisseling tussen bos en meer open landschap. Rustige omgeving (uren wandelen zonder iemand te zien, heerlijk) en mooie natuur met af en toe een gems. Leuke hutten, lekker eten."

Maarten (Jura  maart 2016)

"Heel erg leuk, goede sfeer in beide hutten. Dortoir prima! We hebben natuurlijk uitzonderlijk mooi weer gehad, dat kon niet beter! De groep was heel plezierig en je pakte het goed op met de weigering van een deelnemer om verder te gaan bij het steile stuk. Ik vond dat jij daar goed mee omging. Met guur weer kan het heel anders worden. Maar gelukkig was dat niet aan de orde. Ik denk dat je het programma van deze tocht heel goed op de markt kan brengen!"

Annemarie (Jura  maart 2016)

“Voor mij was het een geweldige week. Het gebied waar we waren was prachtig. Ongelofelijk mooi en niet te steil. Je had ook schitterende routes uitgestippeld.
Ik heb gemerkt dat ik moeite had jou te vertrouwen. Ik ben gewend met mensen rond te lopen die de omgeving kennen, of dan met kaart en onze gele bordjes. En dan kom jij met kaart en kompas en we gaan gewoon in de richting zoals jij het bestudeerd had. En zie daar, het ging allemaal prima. En ik merkte iedere dag meer dat je mijn vertrouwen verdiende."

Johanneke (de Harz februari 2016)

"Ik vind dat je op een natuurlijke manier overwicht uitstraalt zonder te directief te zijn. Het is duidelijk dat je (veel) verstand hebt van het zijn in de bergen en dat geeft als cursist een rustig gevoel. Af en toe moesten er knopen worden doorgehakt (bijv. teruggaan of toch doorlopen naar een hut) en dat deed je voortvarend. Je had daarbij wel degelijk een afweging gemaakt over wat de groep wilde, maar dat noemde je niet zo. Een volgende keer zou ik dat wel doen ivm draagvlak. Je verdeelt je aandacht op een niet nadrukkelijke manier over de diverse deelnemers, dan weer een stuk met de ene oplopend en dan met de andere. Dat vond ik prettig. Je had vooraf mooie en heel diverse tochten uitgezocht. Dat je onderweg nog af en toe moest kijken op de kaart vond jij volgens mij vervelender dan ik als cursist."